Linkuri accesibilitate

Germania și SUA: abordări diferite ale multiculturalismului


Dresda 2010

Modelul de integrare este cel ce poate fi reevaluat, nu faptul că multiculturalismul există.


Dezbaterea din Europa in legatura cu problema imigrantilor este accentuata de recente remarci al cancelarului Germaniei, Angela Merkel. Cum se vede aceasta chestiune din Statele Unite ?

Saptamina trecuta cancelarul Germaniei, Angela Merkel a spus ca „incercari de a construi o Germanie multiculturala au esuat”. Nu este prima data cind retorica anti-imigranti se incinge in Germania, dar data fiind functia celei care s-a pronuntat, declaratia a atras atentia. In august, Thilo Sarrazin, care a facut parte din conducerea Bancii Centrale a Germaniei, scria intr-o carte, devenita foarte populara, ca imigrantii musulmani au contribuit la declinul economic al tarii.

Ceea ce Merkel a spus pare directionat catre cei 3 milioane de imigranti din Turcia, care au venit sa lucreze in Germania incepind cu anii ‘60. Cancelarul incearca fara indoiala sa isi multumeasca electoratul de dreapta inainte unor importante alegeri locale, in martie. Merkel raspunde opiniei publice din Germania, din ce in ce mai ostila prezentei strainilor. Intr-un recent sondaj, o treime dintre participanti au spus ca strainii se afla in Germania pentru a profita de sistemul de ajutor social si ar trebui trimisi acasa. Unul din zece sustin ca Germania ar trebui condusa de un nou Fuhrer, cu o mina de fier. Opozitia din Germania acuza cancelarul ca isi cauta inamici pe care sa dea vina pentru problemele tarii.

Fireste, America este o tara creata de imigranti si ale carei legi si conceptii sint consecinta acestor inceputuri. Si in Statele Unite exista o dezbatere cu privire la prezenta imigrantilor ilegali, alimentata tot de dreapta politica. Dar chiar daca problematica imigratiei ilegale este comuna ambelor continente, modelul de integrare – la care pare sa se refere cancelarul cind vorbeste despre multi-culturalism—este diferit. Aici, societatea asteapta ca un imigrant sa se integreze, dar, in acelasi timp sa-si mentina obiceiuri, traditii si conexiunea cu locul din care provine. In Europa, modelul de integrare presupune o dificil de realizat modificare de identitate culturala. America este o tara care-si asuma traditia de imigratie, pentru ca in ea ii este geneza. Aici, poate cu exceptia statului Arizona de curind, un imigrant nu are de ce sa se simta „diferit”.

In Europa, exacerbarea diferentelor este o ratiune de nemultumire si alimenteaza, intr-o mult mai mare masura decit in America, militantism politic si chiar violenta. Statelor Unite nu le-a fost greu sa asimileze si sa creeze un model multi-cultural cit timp asa a inceput tara, cu un proiect multicultural. In Europa, constatarea ca modelul unor Germanii sau Frante multi-culturale nu functioneaza, nu foloseste la nimic cit timp realitatea prezentei strainilor nu este reversibila. Europa este multi-culturala fie ca doreste sau nu.

Modelul de integrare este cel ce poate fi reevaluat, nu faptul ca multiculturalismul exista. Iar daca liderii europenii isi doresc sa descurajeze tentatia tinerilor turci de a merge sa munceasca in Europa, nu ar fi o idee buna sa permita tarii sa se integreze in Uniunea Europeana? In caz contrar, ei risca ca peste niste ani sa ajunga la concluzia ca nici multiculturalismul european nu functioneaza. Si consecintele pot fi grave.
XS
SM
MD
LG