Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Ikea


Apartamentele tuturor cunoștințelor mele par desenate de un robot fără imaginație.


Ieri la prinz, am surprins un prieten si vecin in vreme ce-si incarca copiii si nevasta in masina ducindu-i sa le dea sa manance chiftelute cu sos de rosii la Ikea, la supermagazinul de mobila din afara orasului. L-am tras de-oparte si i-am spus sa nu faca asta, ca mai tirziu au sa-l urasca copiii. Ca pe scara degradarii umane, a manca chiftele la Ikea e aproape la fel de rau ca sa-ti faci nunta la McDonald‘s. Nu m-a ascultat.

Acest prieten face parte dintr-o secta... Secta adeptilor Ikea. Este secta celor care sint gata sa sacrifice bunastarea mintala a intregii familii, ducindu-si copiii in weekend in acel templu - ca nu se poate numi altfel - care e un magazin Ikea, unde totul e planuit pentru a te face sa cumperi si iar sa cumperi, pachete de scinduri si suruburi, insotite de o simpla foita cu instructiuni sub forma de desene de neinteles pentru mintea umana, pe care dupa aceea va trebui sa le montezi tu singur acasa, cu pretul a nenumarate ore din viata, pentru a descoperi invariabil la sfirsit ca oroarea strimba ce ti-a iesit din maini nu seamana nici pe departe cu ce ai vazut in magazin.

Apartamentele tuturor cunostintelor mele par desenate de un robot fara imaginatie, cu aceleasi mese, cearsafuri si tacimuri cu nume imposibile, nume pe care membrii cei mai avansati ai sectei chiar le tin minte. Am citit statistici infioratoare: se pare ca in intreaga Europa cel putin 10 % din copii sint conceputi intr-un pat Ikea.

Prietenul meu s-a intors desigur de la chiftelutele Ikea cu masina plina de scinduri si pungute cu suruburi. Seara, cind am trecut in vizita, l-am gasit impreuna cu nevasta, asudati si tipind la zeul Ikea ca dulapul din bucatarie le iesise alandala, intr-o parte. Deodata mi-am dat seama ca ma inselasem si ca Ikea are in realitate un mare merit si ca joaca un important rol social. Pentru cuplurile care nu se mai suporta si isi petrec ziua in certuri, montarea unei mobile Ikea ii impaca pentru moment, le aduce un substitut de plan in comun, o activitate in cadrul careia cei doi isi pot indrepta sperantele si dusmania asupra unei entitati exterioare. In sfirsit o zi salvata, fara certuri, in care pe deasupra nici nu mai trebuie facut de mancare, intrucit toata lumea a mincat chiftelute.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG