Linkuri accesibilitate

„Corupția în Rusia la cote nemaiîntîlnite”


Mihail Kasianov
Mihail Kasianov

Mihail Kasianov (Uniunea Democratică a Poporului): „Pătura de mijloc a societății, micii întreprinzători nu mai au încredere în politica guvernului”.


Fostul premier al Rusiei Mihail Kasianov, fost ministru de finante si in prezent liderul partidului din opozitia extraparlamentara, Uniunea Democratica a Poporului, a declarat intr-un interviu cu corespondentul nostru la New York, Nikola Krastev ca in acest moment rusii nu se bucura de drepturi politice si ca in aceste conditii sansele ca actualul premier Vladimir Putin si fost presedinte sa cistige scrutinul prezidential din 2012, sunt foarte mari. In opinia sa, pentru a ajunge din nou presedintele Rusiei, premierul Putin se va baza foarte mult pe retelele serviciului federal de securitate, FSB.

Fostul premier Kasianov este convins ca premierul Putin va candida pentru presedintia Rusiei in 2012: „In primul rind, in actualele conditii cred ca Putin o sa devina presedinte si cred ca el a decis deja acest lucru. S-ar putea razgindi, dar in orice caz, se va baza pe aparatul FSB-ului care functioneaza astfel in toate regiunile: se aduna informatii despre sentimentele reale ale populatiei si apoi se incearca influentarea celor care nu sunt de acord. Toate astea s-au incercat deja si functioneaza – colectarea de informatii si manipularea lor!”

Mihail Kasianov crede ca patura de mijloc a societatii, micii intreprinzatori nu mai au incredere in politica guvernului si a Kremlinului si majoritatea nu isi mai vad viitorul in Federatia Rusa. Corespondentul nostru l-a intrebat pe fostul premier care ar fi optiunile acestei clase de mijloc: „Doi ani si jumatate au trecut, nu se vad schimbari in bine, situatia se deterioreaza. In acest climat, cind oamenii vad ca cei care au alta parere, sunt tinta presiunilor puterii, clasa de mijloc, micii intreprinzatori nu vad vreo sansa pentru ei sa schimbe lucrurile. Nici eu nu cred ca alegerile viitoare o sa fie alegeri reale. Si, de aceea, au inceput sa se gindeasca la alte locuri in care s-ar putea stabili.

Situatia in tara se deterioreaza cu fiecare zi, creste presiunea asupra afacerilor particulare, asupra cetatenilor. De aceea cei care au posibilitatea sa plece din tara, chiar pleaca. Am fost surprins sa vad cit de multi rusi din comunitatea oamenilor de afaceri vor sa emigreze si nu e vorba numai de cei foarte bogati care aleg Londra sau Statele Unite, dar sunt unii care merg in tarile baltice, in Estonia, Letonia, sau in Cehia, Slovacia. Pina acum nu am auzit sa fie unii care sa mearga in Ucraina, dar s-ar putea intimpla. O sa se intimple daca situatia in Rusia nu se schimba. Ca opozitie, noi vom tine autoritatile sub presiune ca lucrurile sa se schimbe si sa avem alegeri libere.”

Corespondentul Europei Libere l-a intrebat pe fostul premier Mihail Kasianov ce se va intimpla cu actualul presedintele Dmitri Medvedev, daca actualul premier Vladimir Putin va redeveni presedinte ?

Mihail Kasianov: „Nu-mi place sa fac preziceri, dar cred ca i se va oferi cu siguranta o pozitie in guvern. Nu cred ca va fi pus premier, nu cred ca isi vor schimba rolurile intre ei: Putin presedinte si Medvedeev premier. Nu cred asta.”

Fostul premier de la Moscova sustine ca mesajul pe care mass media il transmite tineretului rus este ca nu se poate face nimic fara bani si ca nu poti sa progresezi daca nu ai bani si nu sprijini actuala putere de la Moscova.

Mihail Kasianov: „Se promoveaza ideea ca a sustine autoritatile este cool, un concept foarte la moda printre tineri, ca si cultivarea sovinismului, aroganta fata de straini si fata de alte natiuni. Din pacate, asta face parte din propaganda menita sa sustina actualul guvern”.

Fostul premier Mihail Kasianov crede ca in acest moment coruptia in Rusia a atins cote nemaiintilnite si, in opinia sa, este „un dezastru national”.
XS
SM
MD
LG