Linkuri accesibilitate

Votul pentru Congres în Statele Unite și tineretul universitar


Președintele Barack Obama la Universitatea Xavier în New Orleans
Președintele Barack Obama la Universitatea Xavier în New Orleans

Doar 280 de mii de tineri s-au înscris să voteze în acest ciclu electoral, față de 2.5 milioane, acum doi ani.


In urma cu doi ani, Barack Obama cistiga presedintia Statelor Unite, in principal purtat de valul alegatorilor tineri. Se mentine entuziasmul pentru procesul electoral, acum inainte de alegerile din Statele Unite, pentru Congres? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In urma cu doi ani, Barack Obama a adus in prim plan politica, in campusurile universitatilor americane. Acum insa, „schimbarea” nu mai e la moda, studentii nu incearca sa isi convinga colegii sa voteze si in general, entuziasmul s-a diminuat mult. O statistica a organizatiei Rock the Vote, care promoveaza participarea tinerilor in politica, este elocventa: doar 280 de mii de tineri s-au inscris sa voteze in acest ciclu electoral, fata de 2.5 milioane, acum doi ani.

Fapt este ca universitatile americane, care in mare majoritate sint populate cu tineri idealisti si multi dintre ei de stinga, nu vor trimite de aceasta data prea multi studenti la urne. In districtul in care se afla Universitatea Statului Colorado, in 2008 erau inscrisi 20,000 de studenti, acum doar 1,200. La fel si la Universitatea Statului Virginia, acolo unde in urma cu doi ani, deputatul Tom Perriello, democrat a fost ales de tinerii adusi la urne de Barack Obama. Acum insa, Perriello e in pericol.

Ingrijorati de ceea ce ce va intimpla saptamina viitoare la urne, democratii accelereaza pe linia dreapta a campaniei. In statul Washington, presedintele Obama a spus la o universitate, „Daca toti cei care au votat in 2008 vin si acum, atunci cistigam”. Numai ca analistii politici sint sceptici ca aceasta retorica de campanie a presedintelui se va materializa. Studentii inca vin sa-l vada si sa-l auda pe presedinte: 26 de mii la Universitatea statului Wisconsin, 35 de mii la Ohio State. Dar e putin probabil ca acest entuziasm pentru mitinguri cu presedintele sa se transfere catre votul pentru Congres. Dar Obama continua sa colinde tara si se opreste in multe orase cu universitati. Dupa un miting electoral cu participarea a 15 mii de oameni in Boston, jumatate s-au oferit ca voluntari in campanie. Dar in timp ce 70% dintre studentii americani spuneau ca vor vota in 2008, acum cifra e de doar 35%. Si chiar si acum doi ani a fost o diferenta mare intre cei care au spus ca vor vota si cei - circa 50% - care au si facut-o.
XS
SM
MD
LG