Linkuri accesibilitate

Moldova pe locul 105 în clasamentul TI al percepției corupției


Un regres de 16 locuri față de anul trecut

Organizaţia Transparency International spune că Afganistanul şi Irakul se află printre cele mai corupte ţări ale lumii, după Somalia şi Myanmar. Un clasament anual al percepţiei corupţiei dat publicităţii astăzi mai spune că cele mai puţin corupte ţări sunt Danemarca, Noua Zeelandă şi Singapore. Care este locul Moldovei şi al vecinelor ei în acest clasament.

Anul acesta, Moldova ocupă locul 105 din 178 de ţări aflate în clasamentului alcătuit de Transparency International. Organizaţia cu sediul la Berlin mai spune că Moldova a înregistrat un scor de 2.9 puncte pe o scară crescătoare de la 0 la 10 şi se află în categoria ţărilor unde corupţia este un fenomen foarte răspândit.

Transparency International a ajuns la această concluzie pe baza unor sondaje de opinie care arată cum percep moldovenii nivelul de corupţie din ţara lor. Datele sondajelor realizate din ianuarie anul trecut până în septembrie anul acesta au fost combinate cu păreri adunate de la experţi şi oameni de afaceri.

Intensitatea cu care moldovenii percep corupţia a fluctuat enorm în ultimii trei ani, dacă judeci după studiile făcute de Transparency International.

În clasamentul de acum trei ani, Moldova s-a situat pe locul 109 cu un nivel al corupţiei asemănător celui de astăzi. Anul trecut corupţia a scăzut mult, aşa încât Moldova a urcat în clasament cu 20 de locuri până pe locul 89. Dar tendinţa nu a continuat, iar Moldova a devenit anul acesta aproape la fel de coruptă ca acum trei ani. Tot aşa s-a schimbat şi numărul de puncte înregistrat de Moldova pe scara corupţiei. Transparency International nu explică, însă, ce a stat la baza acestor fluctuaţii.

Dar studiul oferă şi un alt element de comparaţie: percepţia corupţiei este mult mai mică în România, situată anul acesta pe locul 59 în lume în spatele Italiei şi cu câteva trepte mai sus de Grecia. Ucraina se află pe locul 134 – mult în spatele Moldovei. Şi mai jos este Rusia – pe locul 154.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG