Linkuri accesibilitate

„Cu siguranță relația UE cu Moldova nu se va opri la călătoriile fără vize”


Reuniune a Parteneriatului Estic la Tbilisi în 2009
Reuniune a Parteneriatului Estic la Tbilisi în 2009

În altă ordine de idei, Profesorul Alan Meyhew consideră că lobby-ul țărilor mediteraneene în UE este mai puternic decât cel al țărilor din Parteneriatul Estic.


Interviu cu profesorul Alan Mayhew, consilier al mai multor guverne din estul Europei - actualmente al guvernului Poloniei, fost director al Directoratului Europa de Est din cadrul Comisiei Europene. Mayew, profesor la Universitatea Sussex din Londra, a fost cel care l-a consiliat pe Viktor Ianukovici in Ucraina in perioada revolutiei portocalii.


Europa Libera: Dle profesor, sunt sigura ca sunteti la curent cu initiativa polono-suedeza care imparte practic Politica de Vecinantate in doua: tarile europene ca Moldova, Ucraina si asa mai departe care au perspective de aderare intr-un orizont de timp indepartat, ce-i drept, si cele africane, din Uniunea pentru Mediterana, care nu vor deveni membre. Ca expert care a lucrat la Comisia Europeana in chiar acest domeniu al vecinilor estici, ati fost surprins de acesta initiativa?

Prof. Alan Meyhew: Nu, deloc. Colegii mei polonezi chiar mi-au cerut opinia referitor la acest subiect. Iar opinia mea este ca aceasta diviziune ar fi un lucru rau. Si asta pentru simplul motiv ca lobby-ul tarilor mediteraneene in UE este mai puternic decat cel al tarilor din Parteneriatul Estic. In acest din urma caz avem Suedia si Polonia, apoi Lituania, Ungaria, uneori, dar daca te gandesti la tarile care sustin tarile mediteraneene, este vorba de Franta, Spania, Italia, Portugalia, Grecia - iar acesta este un lobby foarte puternic. Mi-e teama ca daca se va sparge in doua aceasta politica, ceea ce se va intampla de fapt va fi comutarea banilor, care oricum nu sunt foarte multi, de la tarile estice catre cele mediteraneene.

Europa Libera: Ati spus la un moment dat ca atata vreme cat Ucraina va avea la granitele sale trupe rusesti, nu va avea sanse prea mari de a deveni membru UE. Insa va reamintesc de reconfigurarea spatiului de securitate global in care NATO incearca sa faca loc, cumva si Rusiei. In acest context nu se schimba si situatia unor tari ca Ucraina?

Prof. Alan Meyhew: Uniunea Europeana devine interesata sa aiba Rusia, ca tara, drept partener, sa colaboreze pentru securitatea comuna dar nu sa aiba trupe rusesti pe teritoriul sau. Am scapat de ele in Germania si in alte tari. In cele din urma, cine stie, s-ar putea sa nu fie nici o problema. Insa daca discutam de prezent, mie mi se pare ca este o problema.

Europa Libera: Este aceeasi situatie cu trupele rusesti din Transnistria?

Prof. Alan Meyhew: Aceasta este o problema mult mai complexa. Insa pot spune ca acordurile facute in acesta parte de lume nu sunt intotdeauna definitive.

Europa Libera: Luand in considerare problemele prin care trece acum Uniunea Europeana, cele de „digestie”, criza - credeti ca va creste perioada de asteptare a unui stat candidat pana devine membru UE?

Prof. Alan Meyhew: Polonia a asteptat 14 ani pana sa intre in Uniunea Europeana. Din 1990 pana in 2004. Unei tari ca Ucraina de pilda ii vor trebui cateva zeci de ani.

Europa Libera: Insa Ucraina este o tara mare. Tari ca Moldova vor trebui tot atat de mult sa astepte?


Prof. Alan Meyhew: Evident, o tara mai mica este mult mai usor de absorbit. De aceea tari precum Croatia se alatura UE rapid: este o tara mica, nu costa nimic sa o integrezi. Pentru Ucraina unde politica, economia sunt complexe e mult mai dificil. Insa in cazul Moldovei dupa liberalizarea vizelor lucrurile nu se vor incheia aici. Cu siguranta relatia UE cu Moldova nu se va opri la calatoriile fara vize.
XS
SM
MD
LG