Linkuri accesibilitate

Combaterea corupției cere politici eficiente


Lilia Carasciuc: Important este ce consideră societatea – simte ea sau nu acţiunile anticorupţie efectuate de către guvern.


Corupţia în societatea moldovenească este văzută ca o realitate considerabil mai gravă decât anul trecut, astfel încât R. Moldova şi se regăseşte pe o poziţie mult mai proastă în clasamentul întocmit după Indicele de Percepţie a Corupţiei. Motive, explicaţi, soluţii pentru această situaţie? - pe parcursul convorbirii noastre din această dimineaţă cu dna Lilia Carasciuc, directorul executiv al organizaţiei Transparency Internaţional Moldova.

Europa Liberă: Dnă Carasciuc, în clasamentul anual al percepţiei corupţiei alcătuit de organizaţia Transparency International, Republica Moldova a degradat considerabil faţă de anul trecut: într-o companie a altor 177 de ţări, ţara s-a situat pe locul 105, coborând în jos – ca să ne exprimăm aproape ca Eminescu – 16 trepte. Pentru început, explicaţi-ne Dumneavoastră pe scurt: cum şi de către cine se face acest clasament sub auspiciile respectivei organizaţii cu sediul la Berlin?

Lilia Carasciuc: Acest clasament ca atare se face la comanda Transparency Internaţional, dar se bazează, deoarece vă daţi seama că este foarte dificil de a face un clasament în aşa de multe ţări, ar fi foarte costisitor, deci se face utilizând baza de date la mai multe cercetări. Şi în cazul anului 2010, este vorba despre 13 cercetări efectuate de 10 instituţii internaţionale.
Lilia Carasciuc la prezentarea Raportului la Chișinău


Europa Liberă: Deci, totul se bazează în primul rînd pe aceste cercetări ale acestor instituţii internaţionale?

Lilia Carasciuc
: Da, sigur că, pentru a asigura, să punem aşa, o apropiere mai adecvată, mai egală la mai multe ţari o dată.

Europa Liberă: Ce este de fapt acest Indice al Percepţiei Corupţiei ?


Lilia Carasciuc
: Este un indice agregat, este un indice, să spunem aşa, mai artificial, dar care într-o măsură încearcă de a da notă unei ţări la capitolul prevenirea şi combaterea corupţiei, aşa cum o vede societatea civilă, aşa cum o văd businessmenii, aşa cum o văd cetăţenii ţarii şi investitorii potenţiali. Adică, dacă este 0, asta ar însemna o corupţie totală şi dacă este 10, aceasta ar însemna o lipsă totală de corupţie.

Europa Liberă: Ce face ca acest Indice să fie cât mai aproape de aprecierea corectă a amplorii corupţiei în societate, ci nu să fie doar produsul unor impresii sau analize superficiale? Pentru că eu, de exemplu, pot avea, subiectiv, o percepţie foarte acută a înţelepciunii deosebite a politicienilor moldoveni, pe când realitatea – Doamne fereşte ! – să contrazică, de fapt, această percepţie a mea...

Lilia Carasciuc
: Eu înţeleg ce aveţi în vedere – ştiţi ca cu povestea ceea, despre trei orbi care au încercat să măsoare un elefant şi unul a pipăit un picior, altul - o coadă, altul - o trompă şi aveau impresii diferite. Înţelegeţi, orice indicator are lacunele sale, dar până la urmă este important ce consideră societatea – simte ea sau nu simte acţiunile anticorupţie efectuate de către guvern. Poate să se adopte legi, dar legile să nu funcţioneze şi atunci populaţia nu simte.

Europa Liberă: Care este explicaţia Dvs a regresului drastic la capitolul corupţie al Republicii Moldova potrivit actualului clasament?

Lilia Carasciuc
: Eu nu aş spune că noi avem regres drastic. Eu consider că percepţia corupţiei a rămas la nivelul anului 2008. Din ce cauză? Pentru că în 2009 aşteptările populaţiei au fost mult mai înalte, s-a schimbat puterea şi se aştepta o modificare destul de rapidă în acest domeniu, ceea ce nu s-a produs. Şi de aceea, nu am coborât, dar am rămas unde am fost şi pur şi simplu aşteptările nu s-au confirmat.

Europa Liberă: Aţi spus că „Anii electorali nu sunt cei mai buni pentru prevenirea si combaterea coruptiei... Dar poate e invers: guvernarea vrea să demonstreze că vânează corupţia, opoziţia acuză guvernarea de corupţie, iar percepţia între timp devine tot mai proastă şi mai proastă...


Lilia Carasciuc: Ştiţi, cea mai bună tactică a guvernării în perioade preelectorale ar fi prevenirea corupţiei, adică acţiuni foarte rapide în domeniul prevenirii corupţiei, iar după alegeri – combaterea corupţiei şi atunci n-ar fi acuzaţii de acest gen.

Europa Liberă: Dvs. aţi spus că nu este un regres drastic în cazul R. Moldova. Totuşi, cum se explică faptul că, aparent fără prea multe explicaţii, Republica Moldova sau eventual alte ţări sar subit peste câteva trepte de-odată în clasamente la o foarte scurtă distanţă de timp? Ia uita-ţi-vă, la distanţa de un an sau doi R. Moldova a făcut un zig-zag, ca să spunem aşa.

Lilia Carasciuc
: Ştiţi, eu nu aş spune că aşa este. În clasament noi suntem foarte multe ţari cu nivel foarte, foarte apropiat după indicele perceperii şi din cauza aceasta o singură mişcare, cât de micuţă, duce la o deplasare foarte mare în clasament. Noi trebuie să ne gândim la valoarea Indicelui Perceperii Corupţiei – ea pur şi simplu şi-a revenit la nivelul anului 2008.

Europa Liberă: Dar s-au oferit până acum milioane de dolari pentru eradicarea corupţiei în Republica Moldova. Doar Corporatia Provocarile Mileniumului 24 mln USD, iar Consiliul Europei – peste 3,5 mln de euro etc. etc. Unde sunt efectele pe potrivă? Sau unde sunt banii? .


Lilia Carasciuc: Ştiţi, banii sunt cheltuiţi... Propunerea noastră era, deşi sigur că aceasta nu este politica Corporatiei Provocarile Mileniumului, dacă s-ar reuşi de a cheltui aceşti bani nu într-un an şi jumătate, da în vreo cinci ani, efectele ar fi fost mai durabile. Pentru că ei se cheltuiau pentru elaborarea unor politici, unor modificări de durată şi nu pe procurare, reparaţii ş.a.m.d. Dar cu părere de rău, însăşi modalitatea de lucru a corporaţiei, în orice domeniu, este de a investi banii fulger, dar activităţile anticorupţie „fulger” merg mult mai dificil.

Europa Liberă: Înţelegem că dvs. Aveţi o atitudine destul de critică faţa de modul în care se presupune că, sau ar urma să fie cheltuiţi banii oferiţi de donatori în acest sens...

Lilia Carasciuc: Posibil nu critică, dar avem un grad de înţelegere că câteodată prevenirea şi combaterea corupţiei nu depinde atât de bani, cât de politici eficiente, iar pentru a elabora o politică eficientă, aceasta necesită timp.

Europa Liberă: Ce garanţii există că banii – considerabili – acordaţi din buzunarul contribuabilului european şi american n-au fost irosiţi sau chiar deturnaţi prin diverse scheme de corupţie? Ar fi chiar culmea ca banii destinaţi combaterii corupţiei să fie deturnaţi prin scheme de corupţie.

Lilia Carasciuc: Eu n-aş spune că aşa ceva s-a întâmplat. Şi eu n-aş fi atât de pesimistă. Dacă dvs. aţi avut posibilitatea să vă uitaţi la tabelele noastre, şi în UE scade Indicele Perpecţiei Corupţiei, şi în general în lume într-o mai mare parte de ţari indicele corupţiei scade decât rămâne constant şi creşte. Adică, există o tendinţă mondială de înrăutăţire a acestei situaţii, există o situaţie de export a corupţiei din ţari mai corupte în ţări mai puţin corupte. Din cauza aceasta, în comparaţie cu ţările CSI, R. Moldova este chiar şi pe primul loc, deşi sigur că noi tindem spre UE...

Europa Liberă: Haideţi să precizăm, e pe primul loc în sens că situaţia e cea mai bună?


Lilia Carasciuc
: Exact. Dar noi dorim să ne vedem între ţarile UE şi de aceea avem mult de lucrat.

Europa Liberă: Iată a fost făcut public şi raportul din acest an, starea pacientului bolnav de corupţie a fost constatată şi? Şi ce dacă ? La ce ajută, de exmplu, faptul că Republica Moldova s-a pomenit pe locul nu ştiu care după gradul de corupţie?

Lilia Carasciuc: Eu consider că acesta este un semnal foarte important pentru guvernanţi, pentru cei care vor candida acum în alegeri. Ca să-şi dea seama că, da, problemele economice sunt foarte acute, da, este important să soluţionăm problemele legate de democraţie, da, trebuie să ne construim o imagine în politica externă, dar este foarte important de a preveni corupţia. Dacă nu reuşim aceasta, putem pierde şi alegerile, şi putem pierde şi democraţia şi acesta este un pericol foarte primejdios.

Europa Liberă: Cu acest apel mobilizator şi strict necesar în opinia tuturora, cred, faţă de cei ce pretind la mandatele de deputat, vă mulţumim, dă Carasciuc, că a fost la ora aceasta atât de matinală cu noi şi ascultătorii noştri.
XS
SM
MD
LG