Linkuri accesibilitate

Democrații și cursa electorală în Statele Unite


Președintele Barack Obama la un meeting electoral al mișcării Moving America Forward la Philadelphia
Președintele Barack Obama la un meeting electoral al mișcării Moving America Forward la Philadelphia

Circa o treime din electorat încă ezită, 45% înclinînd către republicani și 38% spre democrați.


La mai putin de o saptamina pina la alegerile pentru Congresul American, democratii isi fac calcule pentru a minimiza ceea ce se anunta a fi un esec. Cu detalii, corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Pentru Barack Obama si echipa lui contururile electorale sint foarte diferite de acum doi ani, cind au cistigat Casa Alba. Consultanti democrati sustin totusi ca vestile nu sint chiar atit de rele precum se anunta in urma cu citeva saptamini. Ei spun ca in state cum sint Pennsylvania, Ohio sau chiar Illinois, sansele democratilor sint in crestere. „In alte locuri avem probleme”, a declarat un consultant democrat.

Cursele pentru Senat devin mai echilibrate de obicei, pe masura ce scrutinul se apropie si asa se intimpla si anul asta. In Colorado, senatorul democrat recent numit Michael Bennet a redus semnificativ distanta fata de republicanul Ken Buck. In Pennsylvania, democratul Joe Sestak se apropie de rivalul sau Pat Toomey. Dar in alte parti, tendintele sint opuse. In statul unde senator a fost Barack Obama, Illinois, prietenul presedintelui Alexi Giannoulias are dificultati sa reduca distanta care-l desparte de la bun inceput de republicanul Mark Kirk. Dar cursa respectiva, ca si altele este insa in marja de eroare statistica.

Nu e surprinzator ca, in incercarea de a mentine controlul cel putin in Senat, ultimele escale de campanie ale presedintelui sint Philadelphia si Chicago. Si isi va incheia turneul electoral la Cleveland, unde democratii spera ca popularitatea guvernatorului Ted Strickland se va rasfringe si asupra curselor pentru Camera Reprezentantilor, in ciuda faptului ca statul Ohio inclina anul acesta catre republicani.

Consilierii lui Obama mai arata ca un alt semn bun este ca o multime de alegatori se declara inca indecisi. Conform unui sondaj Associated Press, circa o treime din electorat inca ezita si si-ar putea modifica optiunea. Dintre indecisi 45% inclina catre republicani si 38% spre democrati. Cu doi ani in urma cifra indecisilor era de doar 14%. Dintre cei care mai pot fi convinsi, multi insa s-ar putea sa nu se prezinte la vot.
XS
SM
MD
LG