Linkuri accesibilitate

Comuniștii acopereau Mafia


Sergiu Mocanu (Partidul Pentru Neam și Țară): „Să nu adunăm la un os mic pe foarte mulţi care vor să îl roadă”.


Partidul „Pentru Neam și Țară” este al optulea in buletinul de vot. „Avem curaj să stârpim Mafia!”, este sloganul formatiunii pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie. Invitatul editiei electorale este Sergiu Mocanu, cap de listă a acestui partid, care a devenit si liderul neformal al „Partidului pentru Neam şi Ţară
.

Europa Liberă: Dle Mocanu, toate campaniile electorale din Moldova încep şi se desfăşoară sub această flamură a luptei sfinte împotriva mafiei, şi asta cam de douăzeci de ani încoace. Nu e totuşi niţel excesivă ideea de a lupta cu mafia prin declaraţii şi nu prin procese judiciare, cu verdicte clare? Nu mai ştii pe cine să crezi şi unde este adevărul, dacă doar în campania electorală se luptă cu mafia.

Sergiu Mocanu: „Cred că excesivă este afirmaţia dvs, nu acţiunea noastră, pentru că nu este chiar aşa, nu întotdeauna s-a luptat împotriva mafiei. Au mai fost şi altădată anumite acţiuni mai leşinate, mai asumate, mai de tot felul, iar cetăţeanul are dreptate atunci când spune că au fost şi alte lupte cu mafia, şi acest cetăţean nu vede la ora actuală ieşirea din situaţie, pentru că nimeni nu i-a dat-o. Are dreptate atunci când spune că opt ani de zile cât au fost comuniştii nu s-a luptat cu mafia. Ştiţi de ce? Pentru că mafia avea acoperire politică şi lumea lupta politic împotriva comuniştilor care acopereau acea mafie. La ora actuală, mafia s-a ridicat deasupra politicului şi mişcarea anti-mafie, pe care am pornit-o în luna august asta a spus. Era normal să se lupte împotriva comuniştilor care acopereau atunci mafia şi o ţineau sub control, şi este normal ca acum să se lupte împotriva mafiei care s-a urcat de-asupra politicului şi controlează politicului.”

Europa Liberă: I-aţi propus ex-preşedintelui Vladimir Voronin, pe când eraţi consilierul lui, să lupte şi el cu această mafie?

Sergiu Mocanu
Sergiu Mocanu
: „În 2004, când eu am ajuns consilier prezidenţial, nu numai eu, dar şi foarte mulţi prieteni din Occident îşi pusese anumite speranţe în Vladimir Voronin, că el ar putea să aducă ordine în ţară, pentru că asta părea atunci să se întâmple. Toţi cei care acopereau anumite afaceri ilegale, mă refer la lumea criminală care a fost stârpită cu ajutorul organelor coercitive, foarte multă lume şi-a pus atunci speranţa. Eu am fost şi rămân în politică un romantic care a crezut că homo sovieticus cum era Vladimir Voronin, chiar sincer vrea să însănătoşească societatea noastră.”

Europa Liberă: Acest romantism al dvs se răsfrânge asupra campaniei în lupta cu mafia?

Sergiu Mocanu: „Şi asupra campaniei în luptă cu mafia. O doză de romantism este foarte bună în politică, mai ales atunci când avem asemenea fenomene în Republica Moldova. Vă amintesc că europenii la un moment dat, când au devenit romantici, au cucerit America şi acum America este o ţară prosperă, la asta mă refeream. Un cuvânt cum este pragmatismul a fost terfelit în Republica Moldova de cei care şi-au asumat acum un an guvernarea şi care nu au deşurubat nici măcar un şurubaş din verticala puterii construite de Voronin. Ba mai mult decât atît, au ajuns la cheremul acestei mafii.”

Europa Liberă: Dle Mocanu, dar prin aceste declaraţii care se fac în campania electorală, scade credibilitatea faţă de instituţiile de stat şi atunci oamenii ce mai fac?

Sergiu Mocanu: „Nu acesta este scopul. Instituţiile statului în Republica Moldova nici nu au avut prea multă credibilitate, nici nu aveau de unde să o aibă, noi nu avem instituţii stabile în Republica Moldova. Ceea ce spunem noi alături de mesajul nostru anti-mafie, este că în Republica Moldova nu există capacitatea de administrare.

Atunci când spunem că în Republica Moldova este nevoie de restructurări destul de mari a felului cum este guvernată ţara, noi ne referim la faptul că la nivelul Curţii Supreme de Justiţie este nevoie să aducem 12 sau 18 magistraţi străini, la nivelul Procuraturii este nevoie să ne scoatem epoleţii şi să-i ducem în Ministerul Justiţiei, să fie parte egală în procesul de judecată, avem nevoie de control civil asupra Ministerului de Interne, asupra poliţiei pe care trebuie să o tranformăm într-un Comisariat General de Poliţie, iar schimbările de faţadă care au fost făcute într-un an şi preluarea, de fapt, a întregului mecanism de către actuala guvernare, nu este o cale bună pentru Republica Moldova.

Cei care sunt astăzi la conducere spun că Voronin este rău şi comuniştii sunt răi, iar moştenirea lor, pe care au preluat-o ei, este bună, pentru că aşa cum s-au strâns tributuri la vamă şi la Inspectoratul Fiscal, şi la Centrul pentru Combaterea Crimeri Economice şi Corupţiei, aşa se strâng până acum şi ajung în buzunarul noilor veniţi. Noi o să venim în viitorul Parlament cu puţini oameni ca să nu adunăm la un os mic pe foarte mulţi care vor să îl roadă.”

Europa Liberă: Dle Mocanu, faceţi portretul robot al politicianului necorupt în mai puţin de 30 sec.


Sergiu Mocanu: „Sergiu Mocanu!”

Europa Liberă: La întrebările Europei Libere a răspuns Sergiu Mocanu, liderul neformal al Partidului pentru Neam şi Ţară, formaţiune ce figurează cu numărul 8 în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie.
XS
SM
MD
LG