Linkuri accesibilitate

Speranțele NATO în privința cooperării ruse în Afganistan


Anders Fogh Rasmussen

Secretarul General NATO Rasmussen acordă o mare importanță participării președintelui Medvedev la reuniunea Consiliului NATO-Rusia de la Lisabona.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen şi-a exprimat speranţa că Alianţa şi Rusia îşi vor aprofunda cooperarea în Afganistan, în lupta împotriva talibanilor şi reţelei teroriste Al-Qaida. În opinia lui Rasmussen, o astfel de înţelegere ar putea fi stabilită în cadrul summitului NATO de la Lisabona, unde va fi prezent şi preşedintele rus Dmitrii Medvedev.

Într-un interviu oferit marţi, ziarului „Financial Times”, Rasmussen a spus că reuniunea din 19-20 noiembrie, la care va participa şi preşedintele Medvedev va fi, cu siguranţă, cel mai important eveniment de la crearea Consiliului NATO-Rusia în 2002.

Rasmussen a spus că Rusia şi Statele Unite discută, în prezent, un acord de livrare a 20 de elicoptere ruseşti forţelor de securitate locale din Afganistan. Alte propuneri de cooperare vor fi discutate la Lisabona, a adăugat secretarul NATO. Potrivit cotidianului britanic „The Guardian”, alte propuneri ar însemna instruirea piloţilor afgani de către ruşi, asistenţă din partea Rusiei în pregătirea forţelor de securitate naţionale, combaterea terorismului şi securizarea frontierelor.

Ziarul „The Guardian” citează un diplomat occidental spunând că se aşteaptă să se poarte discuţii privind negocierea unor acorduri de tranzit pentru camioanele NATO prin statele din Asia Centrală cum sunt Kârghistan şi Tadjikistan. Pentru Alianţa Nord-Atlantică, aceste discuţii sunt extrem de importante, mai ales că în ultimul timp s-au intensificat atacurile insurgenţilor asupra camioanelor de aprovizionare NATO care trec prin Pakistan. De asemenea, tensiunile recente între guvernul pakistanez şi NATO au dus la închiderea temporară a unui punct de trecere pentru forţele alianţei.

În prezent, Rusia permite transportarea unor bunuri NATO de-a lungul teritoriului său, însă interzice transportarea armelor. Alianţa îşi doreşte ca această restricţie să fie anulată.

Desigur, Kremlinul are doleanţele sale. În ediţia de astăzi a cotidianului „Komersant” se spune că ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut deja Alianţei garanţii că aceasta nu va trimite un număr mare de militari pe teritoriul noilor state membre. „Komersant” mai scrie că Moscova a prezentat Alianţei o schiţă detaliată a unui viitor acord şi că acesta ar putea fi discutat în cadrul vizitei lui Fogh Rasmussen în Rusia la începutul lunii noiembrie. Oficial, NATO nu a confirmat acest lucru.
XS
SM
MD
LG