Linkuri accesibilitate

„Să fim corecţi cu toţi partenerii noştri internaţionali din est şi vest”


Andrei Stratan (PRM): „avem un mare deficit în R. Moldova şi o absenţă a unui partid care ar promova interesele ţării şi ale cetăţenilor indiferent de naţionalitate.”


Partidul Republican este al nouălea în buletinul de vot. Invitatul ediției electorale este Andrei Stratan, presșdintele formațiunii.

Europa Liberă: Dle Stratan, ieri, liderul Partidului Comuniştilor Vladimir Voronin se arăta şi el deranjat de mulţimea de partide care se lansează în campania pentru alegerile parlamentare anticipate. S-ar regăsi în această listă a dlui Voronin şi Partidul Republican?

Andrei Stratan: „Nu aş putea să comentez şi nu ştiu care partide erau luate în calculul corespunzător, dar cred că noi deja suntem la un alt nivel de conştientizare politică şi să nu încercăm să divizăm partidele în mari, mici şi partiduţe, cum le mai spun unii. Fiecare partid este creat în baza unei decizii a cetăţenilor şi cât de mulţi sau puţini nu ar fi aceşti cetăţeni, ei nu pot fi ignoraţi, altfel despre ce valori democratice vorbim? Eu consider că un partid care nu este iniţial numeros la număr, în rezultatul activităţii sale practice şi de convingere, este un lucru normal”.

Europa Liberă: Dle Stratan, vă întreb în calitatea dvs de fost ministru de externe, în campania electorală se insistă că potenţialii votanţi ar avea de ales între est şi vest. Să fie aşa? Moldova alege între Rasarit şi Occident când e vorba de campanie electorală?


Andrei Stratan
Andrei Stratan
: „Eu vreau să vă spun că noi astăzi avem un mare deficit în Republica Moldova şi o absenţă a unui partid care ar promova interesele ţării şi ale cetăţenilor indiferent de naţionalitate. Este foarte regretabil că, într-adevăr, unele partide sunt de o orientare estică, alţii sunt de o orientare vestică, dar până la urmă au de suferit cetăţenii şi alegătorii care astăzi sunt îndemnaţi de reprezentanţii partidelor politice ca să-şi dea votul pe data de 28 noiembrie pentru o formaţiune politică sau alta. Este foarte regretabil că partidele politice şi conducătorii care le reprezintă astăzi în legislativ şi executiv îşi aduc aminte de oameni şi de nevoile şi problemele care s-au acumulat în această perioadă de timp anume în campaniile pre-electorale şi electorale”.

Europa Liberă: Printre priorităţile partidului Republican pe care îl conduceţi e şi nevoia dezvoltării parteneriatului strategic cu Rusia, Ucraina, România. În ce ar consta acest parteneriat strategic?

Andrei Stratan: „Acest parteneriat strategic constă în dezvoltarea şi realizarea acelor obiective care au fost semnate în documentele politice între Republica Moldova şi Rusia, între Republica Moldova şi Ucraina, în anii precedenţi, de fosta conducere a ţării. Nu Partidul Republican a numit aceste documente - documente de parteneriat strategic sau de cooperare strategică. Este foarte important ca în ţara noastră să vină timpul să fie o continuitate în activitatea politică a clasei politice care vine la conducerea ţării. Probabil că toţi deja au obosit de aceste critici, de aceste aprecieri, de acest comportament, de a te reîntoarce înapoi şi de a da note celor care au fost la conducerea ţării pe parcursul anilor precedenţi. Probabil că oamenii prezentându-se la urna de vot se vor gândi nu la ceea ce a fost dar se vor gândi la un viitor, la schimbarea spre bine a situaţiei în Republica Moldova”.

Europa Liberă: Dle Stratan, ce fel de partener strategic rămâne a fi Federaţia Rusă dacă ba impune embargo la exportul de vinuri, ba nu e atât de activă când e vorba de soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean. Poate fi numit un astfel de partener unul strategic?

Andrei Stratan: „Eu cred că răspunsul la această întrebare nu trebuie să îl căutăm prin alte capitale, trebuie să îl căutăm la noi şi orice demnitar care a ajuns la conducerea statului, iniţial fiind reprezentant al unui partid politic înainte de a adopta o decizie sau alta, probabil că ar fi cazul să consulte cetăţenii şi aceste decizii să fie abordate nu unanim de o persoană sau de o echipă a unui partid, dar ar trebui să fie consultate şi luate în calcul poziţiile şi părerea cetăţenilor Republicii Moldova. Noi trebuie să ne uităm de sine stătător unde s-au comis unele abateri şi unele greşeli şi trebuie să fim corecţi cu toţi partenerii noştri internaţionali din est şi vest”.
Andrei Stratan la o reuniune OSCE


Europa Liberă: Dle Stratan, în ce ar consta un parteneriat strategic între Chişinău şi Bucureşti?


Andrei Stratan
: „Cu Bucureştiul ar consta în documentul care este necesar să îl semnăm şi care am dorit să îl semnăm în această perioadă de timp, dar spre regret, astăzi nu avem niciun document politic care ar stabili relaţiile, inclusiv şi de parteneriat, cu statul vecin România. Foarte mult sperăm că acest lucru se va întâmpla, aceasta încă o dată ar consolida relaţiile şi ar demonstra o atitudine corectă a unui stat vecin faţă de Republica Moldova”.

Europa Liberă: Recent, Consiliul pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene a emis un document cu concluziile pentru relaţiile cu Chişinăul, în care se vorbeşte despre faptul că moldovenii ar putea călători fără vize în statele UE. În cât timp? Pentru că se discută pe termen lung, pe termen scurt? E real acest termen de un an şi jumătate?

Andrei Stratan
: „Eu foarte mult m-aş bucura dacă aceasta se va întâmpla în timpul cel mai apropiat şi moldovenii ar avea posibilitatea liber să circule în spaţiul Uniunii Europene”.

Europa Liberă: Ce condiţii trebuie să întrunească Chişinăul?


Andrei Stratan: „Condiţiile sunt foarte multe. În primul rând trebuie de spus cetăţenilor care este situaţia reală şi ce se va întâmpla cu regimul de trecere al cetăţenilor noştri în Ucraina şi în Rusia dacă această trecere nu va fi înlocuită prin regimul de vize. Sunt de acord autorităţile din Uniunea Europeană să purceadă la această decizie nefiind totalmente soluţionată problema transnistreană şi nefiind asigurat un control grăniceresc şi vamal pe întreg segmentul frontierei moldo-ucrainene pe partea Republicii Moldova. Sunt multe întrebări care trebuie să fie pur şi simplu discutate şi aduse sincer la cunoştinţă cetăţenilor”.
XS
SM
MD
LG