Linkuri accesibilitate

Fotbalul îmbătrînește prost


O copilărie stricată de răsfăț

O săptămînă fără Cupe și calificări europene e tocmai potrivită pentru o pauză de reflecție. Tema a venit singură. Nobby Stiles, un englez faimos în toată lumea acum 40 de ani și nemuritor pentru fanii britanici, și-a vîndut medaliile. Stiles e mai laureat decît suma reunită a vedetelor britanice de astăzi. În 1966, Cupa Mondială cu Anglia. În 1968, Cupa Campionilor Europeni cu Manchester United. Cu sau fără medalii, figura lui Stiles e greu de uitat. Un om mărunt și muncitor, Stiles a adus întotdeauna cu un bătrînel lipsit de mijloace. Mijlocaș defensiv fără chemare pentru minge, Stiles a jucat mereu rolul buldogului care pîndește gleznele advesarului și nu se mai dezlipește de victimă. Imaginea definitivă a celui mai lipsit de dotare mare fotbalist a fost reținută într-o fotografie făcută imediat după finala mondialelor cîștigată de Anglia, în 1966: Stiles, ca întotdeauna cu jambierele căzute pe glezne, ține Cupa Mondială într-o mînă și propria proteză dentară în cealaltă.

Știrb, urît, netalentat și cîinos, micul Nobby Stiles a întruchipat perfect figura englezului umil și tenace. Pe vremea aceea, Stiles putea fi idol pentru că oamenii nu căutau în idoli personaje prea deosebite de ei. Acum, la 68 de ani, Stiles a devenit încă unul din membrii campioanei mondiale a anului 1966 care a hotărît să-și vîndă medaliile, tricourile și trofeele istorice. Stiles are trei copii plus un atac de cord și a socotit că e timpul să lase ceva după el. Fostul Campion Mondial nu e sărac, n-a dus-o niciodată rău dar nici n-a trăit o viață de de îngăduință totală în vîrful unui munte de bani. Medaliile s-au vîndut bine. Manchester United, clubul lui Stiles, a plătit 300000 de euro și va păstra medaliile în muzeul echipei.

Cu doar o săptămînă înainte ca Stiles să-și pună la mezat amintitrile, un alt jucător al lui Manchester United a încheiat un tîrg bun. Wayne Rooney, superstarul ofensiv al lui Manchester, a pus capăt unui scandal de cîteva săptămîni, și a acceptat să semneze un nou contract pe 4 ani. Rooney va primi un salariu de aproape 300000 de euro. Pe săptămînă. Practic, o leafă care nu mai are legătură cu nici o leafă și deschide o viață în care banii nu mai au valoare. Înainte de a se trezi îngropat în bani, Rooney a arătat că se pricepe să-i pună la treabă. Prostituate de lux au povestit în detaliu cum știe Wayne Rooney să plătească. La un pas de divorț, Rooney și-a recîștigat cu greu soția și a trecut, imediat, la un program de cadouri nu mai ieftine de 10000 de euro. E adevărat, Rooney e un băiat de cartier, needucat și salvat de fotbal de la sărăcie.

Dar Noby Stiles era deasemenea, un băiat needucat, prost hrănit, salvat, cu siguranță, de fotbal de la munca în fabrică. Diferența care separă bogăția irațională a fotbalistului vedetă astăzi, de bunul simț al fotbalistului din vremea lui Stiles vine din afara fotbalului. Din industria care a transformat fotbalul într-un produs universal și din lipsa de măsură a publicului care a decis că fotbalul e la fel de important ca viața. Rezultatul e o absurditate care domnește lejer peste bunul simț. În 40 și ceva de ani, fotbalul a îmbătrînit într-un fel ciudat care aduce a copilărie stricată de răsfăț.
XS
SM
MD
LG