Linkuri accesibilitate

Finanțarea campaniei - pensionari providențiali, șomeri cu dare de mînă


Sergiu Sârbu (PCRM)
Sergiu Sârbu (PCRM)

Indicii că se recurge la nominalizarea unor donatori fictivi pentru a se estompa identitatea adevăraților sponsori.


Pentru prima dată în această campanie electorală partidele politice trebuie să-şi declare nominal sponsorii de la care primesc bani. Această îmbunătăţire legislativă promovată de Comisia Electorală Centrală a adus primele rezultate. Rapoartele financiare depuse de concurenţii electorali la CEC săptămâna aceasta arată că unele partide au primit donaţii de zeci şi sute de mii de lei de la şomeri, pensionari sau tineri fără venituri declarate.

Dintre toţi concurenţii, Partidul Comuniştilor a anunţat până acum cele mai multe venituri obţinute din donaţii. Doi dintre sponsorii principali sunt un tânăr de 23 de ani şi unul de 27 de ani, ambii din Anenii Noi. Ei ar fi donat împreună jumătate de milion de lei pentru campania electorală a comuniştilor. Presa de la Chişinău a descoperit că cel puţin unul dintre tineri nu ar fi avut surse declarate de venit în ultimii câţiva ani, iar celălalt ar lucra la Moscova.

Comuniştii sugerează că tinerii ar fi putut împrumuta banii ca să-i doneze partidului. Juristul PCRM, Sergiu Sârbu: „Dacă acel tânăr a dorit să facă o donaţie, bravo lui. Nu cred că este cazul să verificăm dacă banii sunt ai lui sau i-a împrumutat de la cineva. Nu este de competenţa noastră”.

În tot cazul, Partidul Comuniştilor nu-şi pune întrebări când primeşte o donaţie de 250 de mii de lei de la un tânăr de 23 de ani, spune Sergiu Sârbu: „Care ar fi oare problema? Conform legii, provenienţa veniturilor este verificată de organele fiscale”.

Într-adevăr, organele fiscale vor verifica provenienţa banilor, împreună cu Centrul anticorupţie. Purtătoarea de cuvânt a Centrului, Angela Starinski ne-a declarat că verificările vor fi făcute rapid: „Nu cred că acest lucru se poate tergiversa la nesfârşit. Vom respecta întru totul termenele prevăzute de legislaţie”.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan spune că organele de control şi cele fiscale vor verifica rapoartele financiare ale tuturor partidelor, nu doar ale comuniştilor. Ce se va întâmpla dacă se descoperă încălcări?

Iurie Ciocan a descris procedura legală: „În urma verificărilor făcute de inspectoratul fiscal şi centrul anticorupţie şi dacă se constată încălcări, CEC cere Curţii Supreme de Justiţie să se pronunţe dacă circumstanţele întrunite sunt suficiente pentru a cere excluderea unui concurent electoral din campania electorală”. Iurie Ciocan spune că descoperire unor donatori fictivi poate atrage excluderea unui concurent din campanie.

Observatorii electorali sunt îngrijoraţi că partidele ar putea folosi donatori fictivi pentru a-şi ascunde adevăraţii finanţatori, care pot cere să fie răsplătiţi în caz că partidul sprijinit câştigă alegerile.

Daniela Terzi Barbăroşie, este una din autoarele iniţiativei ACTA – un proiect lansat de două organizaţii neguvernamentale pentru a monitoriza finanţele partidelor: „Este foarte bine că rapoartele partidelor conţin acum şi numele donatorilor, inclusiv cu date personale şi locul de muncă. Se poate verifica cât de credibile sunt aceste donaţii. Îmi este greu să cred că poate face donaţii de 50 de mii unui partid cineva care lucrează la o şcoală medie dintr-un sat sau la un spital. La fel, apar suspiciuni şi atunci când vedem în categoria sponsorilor pe cineva care nu este angajat în câmpul muncii sau un pensionar”.

Daniela Terzi Barbăroşie crede că partidele au subestimat vigilenţa presei şi alegătorilor. „Partidele s-au gândit că o să treacă aşa, dar nu mai trece pentru că lumea chiar vrea onestitate şi transparenţă”, spune animatoarea campaniei ACTA.

Şomerii, pensionarii sau învăţătorii despre care a amintit ea apar ca donatori în declaraţiile de venit ale mai multor partide, între care cel Democrat şi Alianţa Moldova Noastră aflate la guvernare. Partidul Liberal Democrat al premierului Vlad Filat, intrat mai târziu în campania electorală, încă nu şi-a depus rapoartele financiare la CEC.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG