Linkuri accesibilitate

Credit BERD pentru reabilitarea drumurilor din Moldova


Sediul BERD de la Londra
Sediul BERD de la Londra

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare prognozează o creștere de 4,5% a economiei Moldovei.


Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pe scurt BERD, a făcut o nouă prognoză optimistă pentru creşterea economică în Moldova în acest an. BERD crede că economia se va extinde cu 4,5 la sută, mai mult decât anticipase la începutul anului, ne-a declarat Libor Krkoska, şeful reprezentanţei la Chişinău.

Libor Krkoska spune că prognoza a fost revizuită pe baza creşterii economice din prima jumătate a anului, care este mai mare decât cele mai optimiste aşteptări. Guvernul de la Chişinău spune că economia s-a extins deja cu peste 5 la sută. Banca Naţională a Moldovei a estimat joi că până la sfârşitul anului creşterea se va menţine în jurul acestei cifre.

Dar care sunt sursele principale?

Libor Krkoska de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare spune că principalele trei surse ale creşterii sunt: sporirea remitenţelor, adică banii trimişi acasă de moldovenii aflaţi la muncă în străinătate, mărirea exporturilor către principalele pieţe externe ale Moldovei care-şi revin din recesiune, iar al treilea factor este ajutorul financiar primit de Moldova din străinătate.

Economistul Alex Oprunenco de la centrul analitic Expert Grup spune că actualul guvern nu a reuşit încă să schimbe modelul pe care s-a bazat economia în perioada guvernării comuniste. „Creşterea se bazează în continuare nu pe economia reală care ar mări exporturile, ci pe consumul susţinut prin remitenţe şi pentru care fosta guvernare comunistă a fost criticată mult de actualul guvern”, spune Alex Oprunenco.

Ajutoarele acordate Moldovei de donatori vin fie sub formă de donaţii fie ca împrumuturi, iar însăşi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare contribuie masiv anul acesta. Astăzi, BERD a anunţat că va acorda Moldovei cel mai mare împrumut oferit vreodată - 75 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor moldoveneşti. Directoarea BERD pentru Transport, Sue Barret a semnat acordul de împrumut cu premierul Vlad Filat. Prima tranşă poate sosi anul acesta şi va fi folosită la reconstrucţia a 55 de kilometri de drum pe traseul Chişinău – Giurgiuleşti, între Cahul şi Ciumai.

Libor Krkoska ne-a spus că în luna noiembrie se planifică organizarea concursului de selectare a antreprenorilor, aşa încât lucrările propriu zise să înceapă în sezonul de anul viitor. Creditul oferit de BERD are o perioadă de rambursare de 15 ani şi o dobândă mică, de 1 la sută anual. Pe termen imediat, el contribuie la creşterea economiei în statistică, dar se speră că va aduce şi rezultate în economia reală, cum ar fi crearea locurilor de muncă.

Economistul Alex Oprunenco spune că ajutoarele din străinătate, deşi masive, nu împing totuşi datoria publică a Moldovei la un nivel critic. „Este foarte important că o parte din această asistenţă vine sub formă de investiţii, de exemplu, în infrastructură şi poate duce în viitor la o creştere economică robustă, dacă se va baza pe un model nou, nu doar pe consumul intern”, spune economistul centrului analitic Expert Grup, Alex Oprunenco.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG