Linkuri accesibilitate

Consiliul European adoptă noi reguli de disciplină bugetară în UE


Jose Manuel Barroso și Herman Van Rompuy

Planul prevede că bugetele naţionale vor fi controlate de UE, iar ţările care nu-şi țin deficitul sub control vor fi sancţionate progresiv.


Consiliul European de toamnă a adoptat la Bruxelles un plan de întărire a disciplinei bugetare în statele membre ale Uniunii Europene. Noile reguli de disciplină financiară şi nou creatul fond permanent de siguranţă sînt destinate evitării situaţiilor de criză de felul celei care a afectat Grecia în 2010, şi a ameninţat stabilitatea monedei europene unice.

Planul prevede între altele că bugetele naţionale vor fi controlate de Uniunea Europeană, iar acele ţări care nu-şi vor ţine deficitul şi datoriile sub control vor fi sancţionate progresiv.

Preşedintele Consiliului European Herman Von Rompuy a explicat că spre deosebire de situaţia actuală, sancţiunile vor aplicate mai devreme şi progresiv. Se va da mai multă atenţie datoriei publice alături de deficit, iar sancţiunile vor fi aplicate înainte de ajungerea la un procent de 3 la sută deficit, dacă nu se iau suficiente măsuri preventive.

Noile reglementări au fost cerute de Franţa şi Germania, aceasta din urmă dînd cea mai mare parte din cele 110 miliarde de euro alocate pentru ajutarea Greciei şi din fondul de siguranţă de 440 miliarde de euro.

O altă propunere a Germaniei - aceea de a suspenda dreptul de vot al ţărilor membre care încalcă disciplina bugetară – a fost respinsă de către Consiliul European.

Dar ca noile reglemntări să poată fi puse în practică e nevoie de amendarea Tratatului de la Lisabona, iar acest lucru nu e văzut cu ochi buni de toate statele membre. Asta pentru că negocierile pe marginea acestui tratat au durat ani de zile, şi el a intrat în vigoare abia acum 11 luni.
XS
SM
MD
LG