Linkuri accesibilitate

Centriștii și foștii comuniști bulgari: acuzații reciproce de contacte cu lumea interlopă


Țvetan Țvetanov

Ministrul de interne Țvetanov îl acuză pe președintele socialist Pârvanov de a fi susținut pătrunderea unui criminal în ierarhia serviciilor secrete.


Președintele socialist Gheorghi Pârvanov și viceprim-ministrul și ministru de interne Țvetan Țvetanov au intrat în conflict direct. Țvetanov a declarat că șeful statului este spatele politic al lui Alexei Petrov, zis Tractorul, fost consilier al directorului Agenției de stat pentru securitate națională (DANS) anchetat timp de opt luni – pînă nu de mult în stare de arest - sub mai multe acuzații, printre care și organizarea unui grup criminal. Printre celelalte personalități care au contribuit la cariera „Tractorului” în serviciile secrete, Țvetanov a menționat ex-ministrul de externe Nadejda Mihailova și ex-procurorul-șef Nikola Filcev.

Ministrul de interne a mai spus aseară, în fața unui grup de ziariști, că Petar Stoianov – zis Sumistul, anchetat în stare de arest sub acuzația de organizarea unor asasinate, este menționat printre participanții la viitorul proiect politic al președintelui.

În răspunsul său Părvanov a declarat că Țvetanov încearcă să provoace un conflict artificial pentru că se află într-o situație dificilă și nu poate să răspundă unor întrebări care țin de îmbogățirea sa rapidă. Între timp trei partide de opoziție au introdus în Parlament o petiție cu 73 de semnături prin care cere constituirea unei comisii de anchetă pe aceasta temă.

Președinția a lansat o listă cu 4 întrebări la care cere să răspundă ministrul de interne. Ce politicieni au avut relații de afaceri cu Alexei Petrov și care sînt firmele lor? Este vizat premierul Borisov. Care sînt politicienii care l-au angajat pe Petrov în serviciile secrete? Ce afaceri comune a avut primaria din Sofia cînd a fost condusă de Borisov cu companii lui Petrov? Dacă ex-agentul a sponsorizat sau nu partidul de guvernământ și numele tuturor politicienilor care au avut mai multe convorbiri telefonice cu el.
XS
SM
MD
LG