Linkuri accesibilitate

Concurenţii electorali între grosolănie şi altruismul fără frontiere


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Cum poţi să fii caustic, grosolan, răutăcios, necioplit, cu oponenţii politici şi în acelaşi timp blajin, corect, altruist, pios, cu alegătorii?


Am privit deunăzi, dezgustat, nişte dezbateri electorale. De fapt, nici nu ştiu dacă acel schimb de cuvinte poate fi numit dezbateri. Protagoniştii competiţiei electorale dădeau impresia că sînt incapabili să se respecte unii pe alţii şi să întreţină o discuţie civilizată. Ei îşi apostrofau şi îşi persiflau interlocutorii, se bosumflau şi nu le permiteau oponenţilor să-şi înşire gîndurile pînă la capăt. Aşa-numitele dezbateri degeneraseră într-un bîlci al deşertăciunilor. La un moment dat, decepţia m-a făcut să închid televizorul.

Întrebarea pe care mi-o tot pun ani de zile în perioada campaniilor electorale este: Cum poţi să fii caustic, grosolan, răutăcios, necioplit, cu oponenţii politici şi în acelaşi timp blajin, corect, altruist, pios, cu alegătorii? Pe mine mereu m-a nedumerit această dedublare ciudată a celor care au jinduit puterea? Cum e posibil să bălăcăreşti şi să jigneşti, fără nici o jenă, nişte concurenţi care-ţi sînt şi ei concetăţeni, şi, peste puţine momente, să fii bun ca pîinea caldă cu alegătorii? Cum de se preschimbă atît de repede şi de halucinant aceşti oameni politici?

Păi, cu o asemenea artă a metamorfozării, ei ar putea să concureze marii actori. Aşadar, altruismul lor în raport cu electoratul e fără frontiere în timpul campaniilor electorale, iar promisiunile curg gîrlă. Mai mult, lucrurile care stagnau multă vreme încep a se urni din loc în timpul campaniilor. Problemele cronice, insolubile, încep să-şi găsească nişte soluţii miraculoase. Nişte drumuri catastrofale încep să fie asfaltate, de pildă. Sau, iată, deunăzi a fost dat în exploatare apeductul Micăuţi-Străşeni, după ce străşenenii au trăit fără apă 20 de ani. E a doua dare în exploatare, aceasta la care a participat premierul Filat. Prima a fost cu participarea lui Vladimir Voronin, prin 2009. Sperăm că din a doua încercare apeductul va funcţiona.

În timpul campaniilor, politicienii sînt mai generoşi ca oricînd. De aceea, oamenii pragmatici şi descurcăreţi reuşesc să obţină cîte ceva de la ei. Atîta doar că unele proiecte începute în campaniile electorale nu au finalitate apoi. Mă gîndesc că în cazul în care campaniile electorale ar dura vreo jumătate de an, multe din problemele noastre cotidiene ar dispărea.
XS
SM
MD
LG