Linkuri accesibilitate

Partidul Regiunilor acuzat de fraudă în alegerile din Ucraina


Partidul Iuliei Timoşenco refuză să accepte rezultatul din trei regiuni şi a cerut comisiei parlamentare de investigaţie să ancheteze acuzaţiile de fraudă.


Sondaje parţiale, realizate de firma internaţională GfK, arată că Partidul Regiunilor al preşedintelui Ianukovici a câştigat alegerile locale de duminică. Şi la o distanţă remarcabilă de următorul partid, al Patriei, condus de Iulia Timoşenco. În acest moment, se pare că Partidul Regiunilor are 36% din voturi, cel al doamnei Timoşenco, numai 13% (sau chiar mai puţin).

Este de aşteptat ca partidul preşedintele Ianukovici să fi dominat estul rusofil al ţării şi sudul. Tradiţional, vestul Ucrainei votează cu opoziţia dar de această dată se pare că un partid agresiv naţionalist, Svoboda, ar fi captat o parte din voturile care ar fi revenit tradiţional Iuliei Timoşenco.

Participarea la urne a fost masivă, numărătoarea voturilor va dura câteva zile, o oportunitate folosită de partidele de opoziţie de a acuza din nou Partidul de guvernământ al Regiunilor de măsluirea alegerilor. Acuzaţie pe care au adus-o insistent şi înainte de vot.

Partidul Iuliei Timoşenco refuză să accepte rezultatul din trei regiuni şi a cerut comisiei parlamentare de investigaţie să se uite la acuzaţiile de fraudă. Oksana, o alegătoare de lângă Kiev, povesteşte că pentru prima dată i-au fost încălcare drepturile, ei şi familiei. Pentru că nu s-au regăsit pe listele de votanţi. Autorităţile locale se apără, argumentând că au fost neobişnuit de mulţi candidaţi, peste 50 de partide, mişcări şi indivizi – ceea ce a îngreunat mult procesul electoral.

Alexander Cernenko este preşedintele Comisiei de alegători din Ucraina şi pentru el, alegerile de duminică au fost deosebit de complicate, s-au creat cozi lungi la centrele de votare, atmosfera a fost încărcată. 2.500 de observatori din ţările CSI susţin, că în linii mari, alegerile au fost corecte.

Una din probleme este că legea electorală a fost schimbată, astfel că majoritatea comisiilor electorale locale sunt conduse de reprezentanţi partidului de guvernământ. Ceea ce, susţine opoziţia, nu poate garanta o numărătoare corectă a voturilor.

Premierul Mikola Azarov asigură însă că nu s-au folosit resurse administrative şi nimeni nu a încercat să deturneze voinţa electoratului. Inainte de alegeri se specula că preşedintele Ianukovici, ales în februarie, ar fi putut pierde din popularitate după ce recent benzina şi alţi carburanţi au fost scumpiţi; dar în ajunul alegerilor, Rusia a acceptat să scadă preţul pentru gazele naturale exportate in Ucraina.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG