Linkuri accesibilitate

2.11 - București: O campanie electorală atipică


Pluteşte un duh de oboseală şi zădărnicie.


2 noiembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Emil Hurezeanu).

O campanie electorală atipică.

Avem de-a face cu o campanie electorala atipică. Lipseşte dramatismul pregătirii şi al aşteptărilor de altă dată. Si in cazul politicienilor, dar şi în al alegătorilor. Candidaţii sunt discreţi şi timizi, fie prin natură - e cazul lui Mugur Isărescu - fie prin cultură. Adică, în mod deliberat. E cazul lui Ion Iliescu.

Deşi dezbaterile electorale la nivelul partidelor şi al prezidenţiabililor au loc non stop la radio şi televiziune, asupra lor pluteşte un duh de oboseală şi zădărnicie. Nici chiar încercarea show-man-ului Florin Călinescu de a-i pune pe candidaţii prezidenţiali să recite versuri şi să se cîntărească în platou n-a reuşit să transforme un spectacol anost într-unul de divertisment. (...)

Ziarele care mai demult vedeau pretutindeni provocări extremiste maghiare, elogiază acum felul în care UDMR şi-a numit candidaţii parlamentari. Gyorgy Frunda face şi anul acesta una din cele mai bune impresii in talk show-urile electorale, iar PDSR, deşi n-o spune, lasă să se înţeleagă că va putea guverna cu UDMR. Liderii maghiarimii din Romania vor să rămînă la guvernare, asigurînd, cum spunea unul din ei, „viza Schengen a onorabilităţii viitorului guvern” de stinga. In 1996 Ion Iliescu producea în plină campanie electorală hărţi haşurate ale Transilvaniei vorbind de pericolul scindării iminente a ţării. Procedeul l-a costat probabil eşecul electoral din Transilvania şi nu numai. (...)

Ungaria s-a îndepărtat, pe de altă parte de Romania - e membra NATO şi ocupă poziţia cea mai favorabilă în cursa de integrare europeană. Numai e un concurent ci, eventual, un model. Eliminarea temelor naţionaliste anti-maghiare din discursul stîngii post comuniste romaneşti, este, indiferent de explicaţii însă, o noutate pozitivă. (...)

Deşi cu aceiaşi lideri de vîrf ca şi în 1990, în ciuda neîmplinirilor reformei şi a exerciţiului parlamentar precar, cultura politică a Romaniei a progresat. Chiar cu Ion Iliescu şi PDSR reveniți la putere, e greu de crezut că ceasurile Romaniei se vor mai da înapoi.
XS
SM
MD
LG