Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: „Alternativa pentru renașterea bulgară”


Președintele Părvanov

Se conturează o echipă de lideri inteligenți cu titluri universitare, nepătați în scandaluri de corupție și departe de jocurile murdare din ultimii ani.


Președintele Gheorghi Părvanov, fost lider al foștilor comuniști, a anunțat apropiata constituire a unei mișcări civice ce va purta denumirea „Alternativă pentru renașterea bulgară”, prescurtat din bulgară ABC. Analiștii constată apariția unui nou subiect pe scena politică care va participa inițial la alegerile locale și cele prezidențiale în finele anului viitor.

Se așteaptă că ABC va atrage cele mai populare figuri din Partidul socialist precum actorul și ex-ministru al culturii în guvernul Stanișev, Stefan Danailov, ex-viceprim-ministrul Meglena Plugcieva, ex-ministrul de externe Ivailo Kalfin, ex-șeful parlamentului din Mișcarea țaristă Ognian Ghergikov, expertul Vladimir Karolev și ex-ministrul învățamăntului Daniel Vălcev. Se conturează o echipă de lideri inteligenți cu titluri universitare, nepătați în scandaluri de corupție și departe de jocurile murdare din ultimii ani.

Cotidianul cu cel mai mare tiraj „Trud” a menționat fostul eurocomisar Meglena Kuneva ca viitor candidat al ABC la președinție. Noua mișcare apare drept alternativă la partidul de guvernământ GHERB și va adresa mesajele sale spre alegătorii centriști decepționați de politica ex-generalului Borisov.

Formațiunea va devenit concurent direct al Partidului socialist (fost comunist) care se află în gravă criză după ce a pierdut alegerile în fața centriștilor și a menținut în conducerea sa figurile compromise din guvernarea precedentă. Părvanov a fost președinte al Partidului socialit înăinte de a fi ales președinte în 2001.

Noua formațiune va intra în conflict direct cu socialiștii însă în caz de nevoie va putea deveni aliatul lor la guvernare. Simțind pericolul, Uniunea forțelor democratice, a avertizat că Părvanov reface partidul comunist. Este o exagerare întrucât la ABC se vor duce mai degrabă nu cei din aripa stîngă ci centriștii din partidul socialist și reformatorii din Mișcarea țaristă și din alte formațiuni de centru-dreaptă mai mici. Părvanov de mult a rupt cu ideile socialiste și foștii săi camarazi î-l numesc trădător.

Unul din liderii de frunte ai socialiștilor, ex-ministrul de interne Rumen Petkov, s-a declarat mirat de frica cu care unii reacționează la acest proiect. La rîndul său ex-premierul Stanișev a spus că toți comentează o stafie. Socialiștii sînt însă pregătiți să colaboreze cu ABC.

Premierul și lider al GHERB Boiko Borisov a constatat că după ce va lansa proiectul său politic fie și sub forma unei mișcări civice, așa cum de altfel a procedat însăși Borisov când era primar al Sofiei, președintele va renunța practic la prerogativele sale și Bulgaria nu va avea un șef de stat legitim. Ex-generalul a amintit că conform constituției președintele nu are voie să facă politică în timpul mandatului.
XS
SM
MD
LG