Linkuri accesibilitate

„Aici şi acum se va decide soarta fiecărui cetăţean al ţării”


Mihail Khodorkovski la o audiere a tribunalului din Moscova
Mihail Khodorkovski la o audiere a tribunalului din Moscova

Al doilea proces al lui Mihail Hodorkovski în așteptarea verdictului.


La un tribunal de la Moscova, au avut loc astăzi ultimele audieri în cel de-al doilea proces al lui Mihail Hodorkovski, fostul magnat petrolier rus aflat de şapte ani în închisoare. Hodorkovski şi-a rostit pledoaria finală în care i-a spus spus judecătorului Viktor Danilkin că verdictul pe care îl va da luna viitoare va avea repercusiuni serioase asupra întregii ţări.



Hodorkovski a spus că în mâinile judecătorului se află mai mult decât soarta a doi oameni – adică a sa şi a partenerului său de afaceri Platon Lebedev. „Aici şi acum se va decide soarta fiecărui cetăţean al ţării”, a spus magnatul înainte ca judecătorul să suspende procesul până la pronunţarea sentinţei, pe 15 decembrie.

Hodorkovski, în vârstă de 47 de ani, a fost arestat în 2003 şi condamnat la opt ani de închisoare pentru evaziune fiscală iar compania sa Yukos a fost dezmembrată şi înghiţită de firma de stat Rosnefti. Mulţi au spus că cel mai bogat om al Rusiei de la acea vreme a fost pedepsit pentru finanţarea opoziţiei şi nesupunerea arătată preşedintelui de atunci Vladimir Putin.

Astăzi, Hodorkovski se află la un an de ispăşirea pedepsei, dar este judecat din nou pentru fraudă şi delapidare. Împreună cu Platon Lebedev, el este acuzat că ar fi furat peste 218 milioane de tone de petrol produse de compania Yukos timp de cinci ani şi valorând aproximativ 27 de miliarde de dolari.

„Cred că nimeni nu aşteaptă să-mi recunosc vinovăţia”, a spus Hodorkovski. „Milioane de ochi urmăresc acest proces în Rusia şi întreaga lume. Ei speră că Rusia va deveni o ţară a libertăţii şi legii, că legea va domni asupra birocraţilor şi că sprijinirea partidelor de opoziţie nu va fi urmată de represalii”.

Fostul magnat petrolier a spus că viaţa în închisoare este grea pentru el la fel ca pentru oricine. „Nu vreau să mor aici. Dar nu voi ezita, daca de asta este nevoie”. Pe parcursul discursului său, Mihail Hodorkovschi s-a adresat de mai multe ori judecătorului Danilkin direct. „Pot înţelege că trebuie să vă fie frică – dar vă urez curaj”, i-a spus el la final.

Audierile s-au încheiat, iar verdictul este aşteptat, aşadar, la mijlocul lunii decembrie. Dacă este găsit vinovat, fostul magnat petrolier rus ar putea rămâne după gratii până în anul 2017.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG