Linkuri accesibilitate

Bucate etalate, fine, în stil european...


Simion Boran: în expoziție bucătăria tradiţională moldovenească este prezentă în primul rând prin sarmale.


Un Campionat Gastronomic Internaţional, ajuns la a doua ediţie, se defăşoară zilele acestea la Chişinău... Cât de vrednici de confruntare demnă sunt artiştii moldoveni ai bucatelor şi în general câte şanse ar fi ca Republica Moldova să devină o putere culinară, fie măcar şi la scară regională...
Vom discuta în această dimineaţă cu preşedintele Asociaţiei pentru Arta Culinara din Moldova, Simion Boran.

Europa Liberă: Dle Boran, o nouă – a doua de fapt - ediţie la Chişinău a Campionatului Gastronomic Internaţional, desfăşurată în cadrul expoziţiei internaţionale specializate în domeniul alimentaţiei publice şi comerţ „Shops & Restaurants”. Şi trebuie să precizăm că Expoziţia este organizată de Ministerul Economiei, Asociaţia Culinarilor Catering Moldova şi Moldexpo, iar la campionat gazdele se vor înterece la bucătărit cu echipe din alte 9 ţări. Întâi de toate, are Republica Moldova o elită culinară care să fie vrednică de întrecerea cu colegii lor din alte ţări?

Simion Boran: Onoraţi ascultători, şi bucătăria este o artă atunci când bucătarul e artist. Sunt versurile lui Teodoreanu , zis Păstorel, din poezia sa „Predislovie” ca ţine loc de prefaţă la cartea sa „Gastronomice”. Poetul şi cronicarul gastronom aduce elogii bucătarilor pe care îi considera adevăraţi artişiti. Fiind în faţa unei expoziţiei a artei culinare, Păstorel făcea această reflecţie că orice îndelitnicire care pune în mişcare în omul înzestrat imaginea creatoare artă este. De aceea în numele Asociaţiei pentru Artă Culinară cu tot respectul vreau să declar că Moldova dispune de specialişti de mare performanţă în domeniul artei culinare, patiseriei, sommelier şi de alte specialităţi ale restaurantelor.

Europa Liberă: În general, dle Boran, poate să glumim un pic, câte şanse ar fi ca Republica Moldova să devină o putere culinară, inclusiv sub aspectul artei culinare? Fie măcar şi la scară regională... (Că în calitate de putere bahică pare să fie în declin...)

Simion Boran: Părerea mea este că deja R. Moldova are culinari performanţi, de înaltă calitate profesională, care sunt în stare să reperezinte R. Moldova nu numai la nivel regional, dar şi internaţional, ceea ce noi periodic realizăm inclusiv participând la expoziţiile artei culinare de la Kiev, Federaţia Rusă, Turcia şi alte ţări în care arta culinară este ca o carte de vizită. Mai mult ca atât, vreau să vă spun că chiar şi în cadrul acestui eveniment culinar, Asociaţia pentru Artă Culinară s-a expus pe un platou cu câţiva şefi-bucătari care au prezentat expoziţii personale, bucătării tradiţionale şi europene. De asemenea, un alt compartament al acesti expoziţii, este pâinea de sărăbtoare care este prezentată la Moldexpo de către maeştri în arta culinară, da. Ostro şi da. Cibotari, şi de asemenea restaurantele Kvin, Palace şi Novas din periferia oraşului Chişinău şi meşterii bucătari care au prezentat expoziţia bucătăriei europene.

Europa Liberă: O să vă rugăm pe secret după emisiune să ne daţi telefoanele bucătarilor-artişti ca să comunicăm şi noi un pic cu ei. Totuşi, dle. Boran, prin ce poate fi interesantă, atractivă arta culinară, bucătăria moldovenilor faţă de altele, astfel încât să devină ispitească, de exemplu, cât mai mulţi potenţiali turişti străini? Pentru că o fi mămăliga şi zama în străchini de lut irezistibile, dar nu chiar în măsura în care să alerge toată lumea la ospăţul moldovenesc?

Simion Boran: Dv. Vă referiţi la bucătăria tradiţională moldovenească, populară. Asociaţia pentru Artă Culinară priveşte acest eveniment, aceste expoziţii, pe o scară mai largă, având în vedere că bucătăria tradiţională este numai un element al artei culinare. În restaurantele oraşului Chişinău şi ale întregii ţari sunt preparate bucate de talie internaţională, de talie etnică – bucătăria etnică a multor ţari ale lumii, inclusiv ale tuturor etniilor ce locuiesc pe teritoriul R. Moldova. Bucătăria moldovenească, bucătăria autohtonă se deosebeşte prin fineţea ei, prin starea pură ecologică, prin elementele de decor şi de înfrumuseţare a bucatelor.


Europa Liberă: Ce sunt sau ar putea fi considerate delicatese autohtone? Că doar n-o fi murătura...


Simion Boran: Da, desigur. Noi socotim în primul rând că bucătăria tradiţională moldovenească este prezentă în primul rând prin sarmale, mai departe prin bucate din fructe şi legume, care sunt foarte apetisante, ciorba şi nu borşul cum noi îi spunem în popor şi în general toate bucatele din făină.

Europa Liberă: În general, moldovenii au devenit mai selectivi, mai pretenţioşi, mai subţiri la mâncare sau au rămas ca înainte – ca la Ghifturenii de pe vremea Chiriţei lui Alecsandri?


Simion Boran
: Mie îmi place aprecierea dv. Eu vreau să vă spun că chiar şi în cadrul expoziţiei de la Moldexpo, dv. dacă îţi avea posibilitate să vedeţi ce prezentări culinare au făcut tinerii şi oamenii care în profesie lucrează 20 şi mai mulţi ani - este o diferenţa colosală. Întrucât tinerii pregătesc acuma bucate etalate, fine, în stil european, iar cei care cu stagiu în profesie, care se ţin de bucătăria tradiţională, poate învechită, poate neetalată la condiţiile contemporane, desigur corespund mai mult cu aprecierea dv.

Europa Liberă: Dle Boran, la acest campionat se va găti ceva foarte gustos. Cine va avea acces? Vizitatorii întâmplători vor putea gusta ceva din bucatele care vor intrab în concurs? Ca să ştim şi noi.


Simion Boran: Eu cred că degustrarea în cadrul acestui eveniment va fi organizată, întrucât fiecare echipă de competitori pregătesc două feluri identice de bucate. Adică aceleaşi bucate în două exemplare, una merge la comitetul de jurizare, iar al doilea merge pentru cei care vizitează evenimentul dat, pentru degustare şi apreciere după ce vor fi expuse la expoziţie.

Europa Liberă: Şi în final, dle Boran, ce le spuneţi de obicei, ca artist al bucatelor, musafirilor, oamenilor cărora le serviţi bucatele.

Simion Boran: Oamenilor cărora le servim le spunem în primul rînd bun venit, să aibă o atribuţie corespunzătoare faţă de lucrul care este prezent de bucătari şi, desigur, le recomandăm bucate apetisante. Iar la bucătarii noştri - începători, seniori şi cu stagiu - le spunem că bucătăria şi arta culinară nu se termină cu un concurs, cu o întîiatate sau cu o expoziţie culinară, trebuie să lucreze asupra etalării profesionale din punct de vedere al bucătării europene, bucătăriei mondiale şi noilor tradiţii. Desigur, noi tot timpul solicităm de la competitori, de la bucătarii care participă la aceste evenimente ca dumnealor să manifeste bucătăria şi tradiţiile naţionale. Pentru că aceasta este esenţa unei bucătării.

Europa Liberă: Domnule Boran, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG