Linkuri accesibilitate

Alegeri în Statele Unite: Republicanii preiau majoritatea în Camera Reprezentanților


Alegatorii sînt îngrijorați de viitorul economic și nemulțumiți de maniera în care președintele Obama și Congresul conduc țara.


Citeva certitudini pina la ora la care va vorbesc. Prima si cea mai importanta: Partidul Republican detine acum majoritatea in Camera Reprezentantilor, preluind conducerea de la democrati. Este o victorie istorica, proiectiile aratind ca republicanii vor cistiga cel putin 50 de locuri, de la democrati. De acum, pentru cel putin doi ani, deputatul republican de Ohio, John Boehner va deveni presedintele Camerei, luindu-i locul lui Nancy Pelosi.



In Senat – proiectiile arata ca democratii vor mentine controlul, dar vor pierde si acolo intre 5 si 7 locuri. Dintre victoriile de pina acum, retine atentia cea a lui Rand Paul, care devine senator republican de Kentucky. Paul, al carui tata, Ron Paul, este deputat republican libertarian de Texas, este un favorit al miscarii Tea Party si va fi unul dintre liderii noii generatii de membrii republicani in Congres, a caror agenda este responsabilitatea fiscala si reducerea rolului statului. Ramine de vazut daca aceasta generatie va modifica identitatea ideologica a partidului. Asa cum spune o alta noua vedeta republicana, senatorul ales de Florida, Marco Rubio, partidul republican nu-si poate permite sa se culce pe lauri, pentru ca aceasta este „nu o victorie, ci o a doua sansa ca republicanii sa devina ceea ce au promis sa devina”.

Ce se stie deocamdata - pe baza sondajelor de la sectiile de votare - despre motivatiile schimbarilor politice de la Washington? Alegatorii, spun sondajele, sint ingrijorati pentru viitorul economic al tarii si nemultumiti de maniera in care presedintele Obama si Congresul conduc tara. In rindurile femeilor – un segment care de obicei voteaza in majoritate cu democratii – cele doua partide au impartit voturile. Barbatii ii favorizeaza pe republicani. Miscarea Tea Party a avut un impact, patru din zece alegatori declararind ca o sprijina.

In privita presedintiei Obama, sase din zece alegatori independenti sustin ca sint nemultumiti de prestatia presedintelui Obama. Pe ansamblu alegatorii nu privesc favorabil nici unul dintre partide, ei fiind numultumiti de prestatia clasei politice. Economia a eclipsat toate celelalte criterii de optiune, in aceste alegeri. 80% dintre alegatori s-au aratat ingrijorati de directia economiei tarii. Cu toate acestea, majoritatea celor intervievati sustin ca propria situatie financiara este la fel sau mai buna decit acum doi ani, cind Obama a fost ales presedinte. Pe de alta parte, circa o treime dintre alegatori spun ca in familia lor cel putin o persoana si-a pierdut locul de munca, in acelasi interval.
XS
SM
MD
LG