Linkuri accesibilitate

Statele Unite: o tribună puternică și pîrghii noi pentru republicani


Efectele probabile în politica externă: poziţia faţă de Iran s-ar putea înăspri, relaţia cu Rusia - complica, iar retragerea trupelor din Afganistan - întârzia.


Victoria Partidului Republican în alegerile pentru Congresul Statelor Unite poate avea un impact major asupra politicii externe americane. Experţii întrevăd de pe acum câteva schimbări probabile. Dar intrarea în scena politică a mişcării conservatoare Tea Party, care a pus umărul la victoria Republicanilor, introduce un element de incertitudine, relatează redactorul şef al biroului Europei Libere la Washington, Christian Caryl. Relatarea lui este rezumată de Alexandru Eftode:Oricare ar fi rezultatele alegerilor pentru Congres, politica externă rămâne în mare parte la discreţia preşedintelui - democratul Barack Obama şi administraţia sa, aşa cum prevede Constituţia. Oricât de răsunătoare le este victoria, republicanii nu au câştigat decât majoritatea în Camera Reprezentanţilor, nici măcar în Senat – instituţia care joacă rolul principal la sprijinirea sau blocarea iniţiativelor prezidenţiale. Cu toate acestea, experţii spun că preluarea controlului în Cameră le oferă Republicanilor o tribună puternică şi pârghii noi, pe care nu vor ezita să le folosească pentru a critica politicile Casei Albe.

Unii se încumetă deja să prezică efectele în politica externă: poziţia faţă de Iran s-ar putea înăspri, relaţia cu Rusia - complica, iar retragerea trupelor din Afganistan - întârzia. Fostul diplomat american Elliott Abrams, astăzi cercetător la Consiliul pentru Relaţii Externe de la Washington, spune că Republicanii se vor pronunţa tot mai des împotriva unui compromis în negocierile cu Iranul pe tema programului nuclear iranian. Ei vor cere ca orice înţelegere să prevadă oprirea totală a îmbogăţirii uraniului de către Iran şi vor impulsiona aplicarea sancţiunilor economice împotriva Iranului.

Relaţia cu Rusia poate avea de suferit pur şi simplu pentru că Republicanii nu vor să admită nici un succes, oricare ar fi acela, al administraţiei Democrate. Este părerea Fionei Hill, expertă la Brookings Institution de la Washington. Fiona Hill mai crede că într-o atmosferă profund polarizată cum este aceea de astăzi în politica americană nu se mai ţine cont nici de interesele Statelor Unite.

O posibilă victimă ar putea deveni tratatul START privind reducerea arsenalelor nucleare. Preşedintele Obama şi omologul său rus, Dmitri Medvedev au semnat în luna aprilie tratatul aflat la baza relansării relaţiilor ruso-americane, dar el mai aşteaptă încă să fie ratificat de Parlamentul rus şi Senatul american.

Poate fi afectată şi politica administraţiei Obama în Afganistan. Se ştie că mulţi Republicani proeminenţi se opun unui termen limită pentru retragerea trupelor americane din Afganistan, pe care Barack Obama o doreşte încheiată până la sfârşitul anului viitor.

În cazul Afganistanului mai mult decât în oricare altul, principala necunoscută este poziţia mişcării conservatoare Tea Party, care a pus umărul la victoria Republicanilor, obţinând ea însăşi câteva locuri în Senat şi peste zece în Cameră. Tea Party a apărut ca o mişcare populară împotriva politicilor interne ale administraţiei Obama, cum ar fi reforma sistemului de sănătate sau programul de stimulare a economiei.

Dar reprezentanţii mişcării nu par să împărtăşească o viziune comună asupra politicii externe şi războiului din Afganistan în particular. În timp ce unii se apropie de poziţia Republicanilor - aceea de a rămâne în Afganistan oricât de mult ar fi nevoie pentru a stabiliza ţara - alţii cred că războiul este prea costisitor.

În fine, oricare ar fi schimbările în politica externă, cel puţin un lucru este clar: preşedintele Obama a ieşit slăbit din aceste alegeri, care au avut loc la mijlocul mandatului său.

Pentru Elliott Abrams de la Consiliul pentru Relaţii Externe aceasta înseamnă că oricine încearcă să i se opună preşedintelui, simte probabil că o poate face acum cu mai multă uşurinţă. Aşa se poate întâmpla într-un alt domeniu prioritar al politicii externe americane – procesul de pace în Orientul Mijlociu – unde atât israelienii, cât şi palestinienii, spune Abrams, nu sunt la fel de dornici ca Statele Unite să continue negocierile. Acum, s-ar putea simţi mai în măsură să renunţe.
XS
SM
MD
LG