Linkuri accesibilitate

Reforma educației sau reforma guvernului


Premierul Emil Boc
Premierul Emil Boc

Țapul ispășitor este judecatorul Petre Lăzăroiu, numit la Curtea Constituțională de presedintele, fiindcă el este cel care a dezechilibrat votul în defavoarea reformei educației.


Confruntat cu mari proteste sindicale şi cu atacurile necontenite ale opoziţiei, guvernul României pare să aibă o nouă problemă: partidul etnicilor maghiari, aliat la guvernare, este profund nemulţumit de respingerea de către curtea constituţională a legii educaţiei. Detalii are Sabina Fati
.

Guvernul Romaniei ar putea sa-si piarda majoritatea in Parlament dupa ce executivul a esuat sa-si asume raspunderea pentru Legea educatiei, din cauza unei deciziii a Curtii Constituționale. Guvernul roman a fost presat sa urgenteze reforma educatiei sub amenintarea formatiunii maghiare, prezenta in executiv prin patru ministri.

UDMR, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania miza pe aceasta reforma pentru a demonstra electoratului maghiar ca nu a girat in mod gratuit reformele nepopulare luate anul acesta sub imperiul crizei
economice. Maghiarii au reusit astfel sa includa in lege, dupa 15 ani de incercari, dreptul copiilor maghiari sau care provin din rindul celorlalte minoritati de a invata istoria si geografia in limba lor materna.


Esecul trecerii acestei legi prin parlament i-a dezamagit de parlamentarii maghiari, iar liderul UDMR, Marko Bela a anuntat ca simbata este convocata sedinta consiliului reprezentantilor care ar putea decide iesirea formatiunii de la guvernare. Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania detine 31 de fotolii parlamentare, in conditiile in care diferenta dintre putere si opozitie este de doar 17 voturi. Asadar daca maghiarii parasesc barca guvenarii, executivul roman ramine minoritar si deci extrem de vulnerabil in fata unei eventuale motiuni de cenzura. Cu toate acestea in mediul politic se discuta intens daca intr-adevar
ar fi oportun pentru partidele de opozitie sa rastoarne guvernul si sa revina la putere in conditiile pe fondul actualei crize economice. De fapt nici liberalii, nici socialistii, aflati acum in opozitie nu par sa aiba variante pentru pornirea motoarele economiei, iar alegerile din 2012 i-ar surprinde in situatia inconfortabila de a raspunde cu privire la saracia oamenilor. Pe de alta parte dincolo de aceasta socoteala politica, liderii opozitiei au si un alt proiect, cel al suspendarii presedintelui Traian Basescu, proiect care ar putea cintari mai mult decit cealalta analiza.


In orice caz in vreme ce maghiarii se gindesc inca daca ramin sau nu la guvernare, surse din presa centrala sustin ca premierul roman a fost gata sa-si dea demisia pentru a plati in acest fel promisiunea neonorata fara de formatiunea maghiara. Partida se joaca inca, iar tapul ispasitor este judecatorul Petre Lazaroiu, numit la Curtea Constitutionala de Presedintele Traian Basescu, fiindca el este cel care a debalansat votul in defavoarea reformei educatiei.
XS
SM
MD
LG