Linkuri accesibilitate

„Doar un acord tehnic - el nu legitimează frontiera”


Iurie Muntean
Iurie Muntean

Deputatul comunist Iurie Muntean: „Regimul de intersectare a căruțelor din România. Iată esența acestui acord”.










Iurie Muntean: „Este un acord absolut tehnic, care nu rezolvă problema de bază, problema legitimizării frontierei între Republica Moldova şi România. Avem o situaţie absolut ridicolă şi absolut stupidă, eu aş spune. România are frontieră la Nord de Republica Moldova cu Ucraina şi la Sud de Republica Moldova la fel cu Ucraina, iar între Republica Moldova şi România, deci, România nu are frontieră. Având în vedere, că suntem două state independente şi suverane, este situaţia absolut stupidă. Următoarea, reiesă, că cea mai apropiată frontieră de stat legitimizată între Prut şi Ucraina este frontiera Republicii Moldova cu Ucraina. Legitimizată. Deci, vă rog frumos să nu duceţi lumea în eroare, pentru că acordul, care urmează să-l încheie Filat şi pe care-l prezintă cu aşa o pompă în campania electorală, este un acord absolut tehnic, care va determina regimul de intersectare a frontierei dintre Republica Moldova şi România, a căruţelor din România. Iată şi toată esenţa acestui acord.”

Europa Liberă: Domnule Muntean...

Iurie Muntean: „El trebuie să încheie acordul, tratatul de bază şi acordul de frontieră, pentru că realitatea lui Băsescu pe vecii vecilor va fi Republica Moldova liberă, independentă şi suverană şi-i tot. Iaca aşa-i”

Europa Liberă: Domnule Muntean, acest acord, Dumneavoastră ziceţi că el nu recunoaşte, nu face referinţă la acordurile internaţionale, care recunosc frontiera dintre Republica Moldova şi România.

Iurie Muntean: „Dumneavoastră încercaţi, vă încercaţi aceste exerciţii pseudointelectuale, care acum Dumneavoastră le încercaţi. Care este scopul? Eu vă explic încă o dată: este o mare diferenţă între acordul de frontieră, încheiat, spre exemplu, între România şi Ucraina, acord care la fel urmează a fi încheiat între România şi Republica Moldova şi acest, de fapt, în esenţă protocol, care Filat vrea să-l semneze cu Băsescu şi care doar stabileşte regimul de trecere a frontierei. Înţelegeţi? El nu legitimizează frontiera ca atare, în modul în care el ar trebui s-o legitimizeze şi cum este primit în practica interstatală internaţională. Este un acord tehnic, care în mod normal ar fi trebuit să vină întru dezvoltarea, întru precizarea, întru detalierea unui acord de frontieră. Dar nu să-l preceadă. El nu-l substituie, prin definiţie nu poate să-l substituie. România are acorduri de frontieră cu toate ţările care o înconjoară, cu excepţia Republicii Moldova.”
XS
SM
MD
LG