Linkuri accesibilitate

Campania „Alegerea Tinerilor”


Tighina

O delegatie a Parlamentului Tinerilor intenţionează să încheie la Tighina un acord cu mai multe organizaţii civile de peste Nistru.

„Alegerea Tinerilor” se numeşte campania pe care au lansat-o astăzi deputatii din Parlamentul Tinerilor de la Chişinău. Ei vor să incheie un acord cu organizaţii neguvernamentale din regiunea transnistreană şi, inainte de alegeri, să poarte negocieri in format 1 la 1 cu Igor Smirnov, liderul regiunii separatiste, privind rezolvarea problemei transnistrene şi soluţiile venite din partea tinerei generaţii.

Vasile Mihaieş, vicepreşedintele Parlamentului Tinerilor, crede că persoanele tinere cu drept de vot din regiunea transnistreană, care sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, au nevoie de mai multă informaţie despre ce se intampla in partea dreaptă a Nistrului. Mesajul pe care Parlamentul Tinerilor vrea să îl transmită este că au tot dreptul să participe şi să exprime o opţiune la alegerile din 28 noiembrie.

Vasile Mihaies: „Alta problema e ca nu pot face acest lucru in Tiraspol şi regiunea transnistreană, dar totusi pot sa-l faca in localitatile din apropiere sau chiar in Chisinau. Scopul principal este sa unim societatea civila a Moldovei, asa ca societatea civila care exista in partea transnistreană să nu se simtă izolată si fara colaborare cu celălalt tineret care activează in Republica Moldova destul de activ.”

Joi o delegatie a Parlamentului Tinerilor intenţionează să meargă la Tighina şi să incheie un acord cu mai multe organizaţii civile de peste Nistru.

Vasile Mihaies: „Un acord care va uni societatea noastră civilă. Pentru ca nu există asa ceva: tineri din Transnistria si tineri din Moldova. E un singur tineret, o ţară. Pur şi simplu aşa notiuni sa nu mai existe. Aceste stereotipuri să cadă.”

Europa Liberă: Credeţi că vor fi probleme pe 11 noiembrie?

Vasile Mihaies:„Posibil ca vor fi, dar noi trebuie sa incercam, sa nu stăm, să colaborăm. Autoritatile transnistrene poate nici nu stiu despre acest eveniment, dar totusi credem ca vor deţine informaţia.”

Vasile Mihăieş crede că îndepărtarea celor două maluri ale Nistrului se produce şi din cauza lipsei unor contacte între organizaţiile de tineret: „La scoala si licee a fost predata istoria, şi prin prisma istoriei le-au fost spălaţi creierii, in ghilimele, de acei profesori de istorie.”

Parlamentul tinerilor îşi doreşte nu doar o colaborare cu organizaţiile de tineret transnistrene, dar să poarte şi o discuţie cu liderul de la Tiraspol Igor Smirnov despre soluţiile pe care tânara generaţie de pe ambele maluri ale Nistrului le-ar avea cu referire la solutionarea conflictului.

Parlamentul tinerilor este o organizaţie neguvernamentală apărută în 2008, în parteneriat cu Legislativul Republicii Moldova, în care membrii săi sunt împărţiţi, exact ca şi în organul legislativ suprem al ţării, pe grupuri politice.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG