Linkuri accesibilitate

Abuzuri sexuale, fizice și neglijarea copiilor - un semnal de alarmă


10% din copii: victime ale abuzului sexual.


Cele mai multe cazuri de abuz sexual asupra copiilor, dar și de incest, se soldează în Republica Moldova cu sancțiuni simbolice și cu rămânerea în libertate a abuzatorilor. Este o concluzie a juriștilor specializați în protecția drepturilor copilului, care văd cauza în lacune de legislație, dar și de sistem.

Avocatul Tatiana Catană, care reprezintă în instanță mai multe victime ale violului sau incestului, spune că, în primul rând, autoritățile nu lucrează în interesul copilului atunci când, pe durata anchetei, nu îi rețin pe violatori.

Tatiana Catană: „Pedepsele sunt mari, dar sanctiunile care le aplica judecatorii sunt minime. La viol in foarte putine cazuri foarte rar se da arest, astfel ca abuzatorul reuseste sa influenteze toti martorii. In sate la noi acuma atatea abuzuri sexuale se comit, inimaginabil si politia are asa o atitudine indiferenta pentru ca nu sunt pregatiti, permanent edita s afaca retineri. nicio curte europeana nu va pedepsi statul pentru retinerea unei persoane care este banuita de comiterea unui viol in privinta unui copil. Astfel abuzatorul sta acasa, influenteaza toti martorii si cand se ajunge la proces...
Tatiana Catană


De asemenea, susține Tatiana Catană, legislația nu prevede o măsură necesară în special în cazul incestului - luarea pe o anumită perioadă a copilului din mediul abuziv al familiei.

Tatiana Catană: „Am avut cazuri in care abuzuri sexuale au fost comise de oameni destul de inteligenti, pregatiti, si mamele profesoare si-au aparat sotii si nu si-au sustinut copii, au facut tot posibilul sa-si retraga plangerile. Iata anume pentru asemenea cazuri legislatia sa fie foarte clara, ca autoritatile tutelare imediat la solicitarea procurorului sa poata lua tempoprar in vederea protectiei copilul din acest mediu abuziv. pana nu se va cerceta cazul si se va stabili adevarul. este o masura de protectie care legislatia noastra nu o prevede. Si noi avem foarte multe cazuri de insucces cand abuzurile sexuale nu au fost dovedite din cauza ca reprezentantii tutelari au fost cu interese contradictorii.”

Noțiunea de incest, chiar dacă se regăsește în legislația Republicii Moldova, este aplicată inadecvat, cinsideră specialiștii în drepturile copilului. Întreținerea de relații sexuale cu minori din familie este calificată ca incest și nu viol, spun ei, probabil deoarece pentru incest sancțiunea este mai mică decât pentru viol.

Tatiana Catană: „In lumea occidentala incestul inseamna viol intre rude. la noi este dat putin alt sens acestui cuvant. Calificarea trebuie sa fie ca viol. Cand tatal violeaza copilul este infractiune directa. La noi iese ca sanctiunea pentru incest este mai mica.”

Daniela Sâmboteanu, președinte al Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, spune că din toate cazurile asistate de organizație, pe primul loc sunt abuzurile sexuale asupra copiilor, după care urmează abuzul fizic și neglijarea. Am întrebat-o pe Daniela Sâmboteanu dacă nu cumva plecarea mamelor la muncă peste hotare ar fi unul din factorii care favorizează abuzurile sexuale asupra minorilor.
Daniela Sâmboteanu



Daniela Sâmboteanu: „Este si o consecinta a migratiei populatiei. Fac aceasta concluzie pentru ca un procent destul de semnificativ al fetelor abuzate sexual sunt din partea tatilor sau tatilor vitregi in conditiile in care mamele sunt plecate peste hotare. Alti factiori ar fi saracia, somajul dar si experienta personala a abuzatorului din propria copilarie.”

Descoperirea cazurilor de abuz sexual în copilărie și rezolvarea complexă a lor este cu atât mai necesară cu cât acestea lasă sechele dintre cele mai grave asupăra victimelor. De multe ori o trauma psihologică de felul acesta rămasă netratată se soldează cu transformarea, la maturitate, a victimei, în abuzator, spune președintele CNPAC.

Daniela Sâmboteanu
: „De aceea este foarte important sa identificam aceste cazuri din copilarie, pentru ca sa prevenim asemenea cazuri pentru generatiile viitoare. Copiii care astazi sunt abuzati si cazurile lor nu ajung in fata justitiei au sanse foarte mari ca pe viitor ei sa devina abuzatori.”

Cele mai multe cazuri de incest și abuz sexual asupra minorilor nu ar rămâne nepedepsite dacă rudele sau chiar mamele copiilor nu ar insista asupra tăinuirii lor. De multe ori, femeilor le este frică să renunțe la un tată abuzator pentru că acesta este singurul care aduce venit în familie, iar în alte cazuri - se tem de stigmatizare.

Biserica Ortodoxă, care califică incestul ca un mare păcat, recomandă de asemenea scoaterea de sub tăcere a unor asemenea fapte. Iată ce spune preotul Pavel Borșevschi de la Biserica Sfântul Dumitru din Chișinău:
Părintele Pavel Borșevschi
„Potrivit datelor statistice, procuraturile din Moldova examineaza in fiecare an în jur de 100 de cazuri de abuz asupra copiilor care ajung în instanță. Un studiu al UNICEF din 2006-2007 arăta că unul din 10 copii a declarat, într-un sondaj reprezentativ la nivel național, că a fost victimă a abuzului sexual.”

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG