Linkuri accesibilitate

„Decision Points”


Memoriile fostului președinte George W. Bush.


Fostul preşedinte al Statelor Unite, George Bush, a revenit în atenţia publicului astăzi, odată cu publicarea noii sale cărţi în care îşi apără câteva din deciziile controversate luate pe când se afla la Casa Albă.

Cartea lui George Bush are 500 de pagini şi se numeşte „Decision Points”, ceea ce s-ar putea traduce prin „Puncte (Momente) de decizie”. Iar una din deciziile asupra căreia Bush se concentrează cel mai mult este cea a invadării Irakului.

Într-un interviu pe tema cărţii, la televiziunea NBC, Bush a spus că i se face rău ori de câte ori se gândeşte că în Irak nu au fost găsite arme de distrugere în masă – a căror existenţă a fost motivul principal al declanşării războiului, în 2003. Reporterul NBC l-a întrebat pe fostul preşedinte dacă nu are în vedere să-şi ceară scuze pentru pornirea războiului. „Dacă mi-aş cere scuze ar însemna că decizia a fost greşită, iar eu nu cred că a fost o decizie greşită”, a răspuns George Bush. Fostul preşedinte a mai spus, repetând un argument mai vechi, că războiul a scăpat lumea de Saddam Hussein şi a deschis celor 25 de milioane de irakieni calea spre libertate.

Bush a apărat de asemenea folosirea unor tehnici dure de interogare a suspecţilor, inclusiv aşa-numita „waterboarding”, adică simularea înecării prizonierilor, spunând că ele au prevenit atacuri teroriste. Bush a povestit că şi-a întrebat consilierii dacă tehnicile de interogare sunt legale, iar ei au răspuns afirmativ.
„Atunci le-am spus: folosiţi-le.”, a continuat Bush, repetând că graţie acelor metode au fost salvate multe vieţi omeneşti.

Cartea lui Bush confirmă de asemenea că preşedintele a ordonat Pentagonului să proiecteze un atac asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului, bănuit de Statele Unite şi de alte puteri occidentale că ar vrea să construiască arme atomice.

Cotidianul britanic „Guardian”, care spune că a obţinut înainte de lansare un exemplar al cărţii, susţine că echipa de la Casa Albă nu era unită în privinţa înţelepciunii unui atac împotriva Iranului: unii spuneau că ar ajuta opoziţia iraniană, dar alţii că ar alimenta naţionalismul iranian. Bush dezvăluie în carte şi faptul că a respins, după deliberări profunde, o cerere israeliană de a bombarda sau de a distruge pe alte căi o instalaţie nucleară pe care ar avea-o sirienii. Locul respectiv a fost bombardat oricum mai târziu de aviaţia israeliană.

Pe plan intern, Bush recunoaşte că a făcut „o greşeală enormă” survolând doar zona devastată de uraganul Katrina, în loc s-o viziteze personal, la sol. Episodul l-a făcut la vremea aceea pe muzicianul american Kayne West să spună că lui Bush nu-i pasă de afro-americani. „(Kayne West) m-a numit „rasist”, a spus Bush în interviul cu NBC, insistând că acuzaţia nu este adevărată şi că ea a fost unul din momentele cele mai „dezgustătoare” ale preşedinţiei sale.

În ce priveşte economia americană, Bush spune că a subestimat gravitatea declinului în ultimele luni cât s-a aflat la Casa Albă şi că spera încă în evitarea recesiunii pe când întregul castel de nisip era pe cale să se prăbuşească.

În ultimii doi ani, de când i-a cedat Casa Albă preşedintelui democrat Barack Obama, George Bush a dispărut complet din viaţa publică, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului la ferma din Texas. Editorii cărţii „Decision Points” se aşteaptă la vânzări bune şi au tipărit deja un milion şi jumătate de exemplare.

În lunile următoare, în librării urmează să apară volume de amintiri ale altor figuri controversate ale administraţiei Bush: fostul ministru al apărării Donald Rumsfeld şi fostul vicepreşedinte Dick Cheney.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG