Linkuri accesibilitate

O investiție pentru capitalul intelectual al copiilor mei


Adrian Golomoz
Adrian Golomoz

Despre campanii de popularizare a cărţii şi pasiune pentru lectură, pur şi simplu în convorbirea dintre Diana Răileanu și Adrian Golomoz la Librăria din cartier
.

Adrian Golomoz: „La moment ne-am oprit la colecţia „Biblioteca pentru toţi”, iniţiativă lansată de Jurnalul Naţional şi caut de ceva timp romanul „Moromeţii”, scris de Marin Preda”.

Europa Liberă: Astfel de iniţiative vi se par...


Adrian Golomoz: „Mi se par foarte reuşite şi foarte salutabile. Este o campanile de popularizare a literaturii de valoare, a literaturii române, în primul rând, şi contribuie la elevarea publicului cititor. Cultura cititorului de la noi cam lasă de dorit, din păcate. Am stat în România o perioadă, în România sunt mai frecvente…”

Europa Liberă: ... acest gen de campanii?


Adrian Golomoz
: „Da. La noi din câte ştiu a lansat ziarul Timpul o campanie de genul acesta. Iniţiativa aceasta vine tot din România, dar este bine-venită. Le sugerez altor publicaţii, instituţii media, dacă pot şi sunt interesaţi să lanseze şi să dezvolte asemenea campanii, pentru că sunt foarte benefice”.

Europa Liberă: Nu aţi făcut un calcul ca să vedeţi cât economisiţi cumpărând cărţi în cadrul campaniilor?


Adrian Golomoz: „Cu siguranţă se economiseşte, pentru că o carte din colecţia aceasta este la un preţ foarte accesibil”.

Europa Liberă: De exemplu?

Adrian Golomoz: „Este de 49 de lei o carte, indiferent de volumul acesteia. Una poate să fie de 500 de pagini şi alta de o sută şi sunt la un preţ, ceea ce este foarte accesibil şi este şi componenta economică un stimulent pentru a achiziţiona cărţi”.

Europa Liberă: Ce cărţi aţi procurat până acum?


Adrian Golomoz: „O groază, cam tot ce am găsit din Preda, Camil Petrescu, Garabet Ibraileanu, practic toată perioada interbelică. Ţin să le am în biblioteca personală. Nu le am pe toate, din păcate, şi vreau să-mi fac o bibliotecă personală pentru mine, pentru copiii mei. Este o investiţie în capitalul intelectual al viitoarelor generaţii, investiţia în cărţi”.

Europa Liberă: Dar aţi cumpărat şi computer acasă?


Adrian Golomoz
: „Da”.

Europa Liberă: Nu face concurenţă cărţilor?


Adrian Golomoz: „Cred că prin educaţie şi muncă asiduă se poate obţine un echilibru echitabil între cărţi şi calculatoare, care este şi el un accesoriu indispensabil pentru un om modern. Dar cărţile trebuie să-şi aibă şi ele importanţa lor în viaţa fiecărui om”.
XS
SM
MD
LG