Discutam zilele acestea cu o colegă, care îşi face masteratul în economie la o universitate în Praga şi îmi spunea că îşi caută de ceva vreme o slujbă în capitala Cehiei, dar nici un angajator nu răspunde CV-ului ei şi nu este invitată la nici un interviu. Acasă însă, ar reveni pentru un salariu nu mai mic de 3000 de lei oferit de o companie străină prestigioasă. Şi asta, numai dacă ar sta la părinţi şi nu ar avea de plătit chirie.
Acum mă întreb pentru ce salariu ar accepta tinerii noştri să se întoarcă acasă?
Ca să răspundem la această întrebare, ar trebui să intuim pe de o parte, care ar fi salariul oferit de potenţialii angajatori străini în Moldova şi pe de altă parte – care sunt expectanţele salariale ale tinerilor specialişti. Dacă salariul începător oferit va fi de 2000 - 3000 de lei, atunci cred că tinerii vor accepta acele slujbe doar ca să-şi îmbunătăţească CV-ul, să acumuleze experienţă şi să găsească ulterior o slujbă mai bună.
În urmatorii ani, salariul spre care vor ţinti moldovenii va fi cuprins între 5000-7000 lei. Acesta este de fapt şi echivalentul salariului minim pe care îl au acum, în vreme de criza financiară, mulţi moldoveni la munci necalificate în ţările vestice. Iar cei care au studii universitare, fie că se află în ţară, sau peste hotare, nu vor accepta un salariu mai mic decît acest minim. Pentru investitori, însă, astfel de salarii, în condiţiile Republicii Moldova, ar putea fi considerate prea generoase.