Linkuri accesibilitate

Statele Unite și Indonezia - țări unite de credința în libertate


Barack Obama ține o cuvîntare la Universitatea din Jakarta
Barack Obama ține o cuvîntare la Universitatea din Jakarta

Președintele american Barack Obama la Jakarta: „Trebuie să colaborăm pentru a înfrânge Al-Qaida şi afiliaţii ei, care nu pot pretinde a fi liderii unei religii”

Aflat în Indonezia în cadrul turneului său de 10 zile prin Asia, preşedintele american Barack Obama a spus că relaţiile Statelor Unite cu lumea islamică rămân problematice în ciuda eforturilor sale de a le îmbunătăţi. Vorbind astăzi în ţara cu cea mai mare populaţie musulmană din lume, ţară unde şi-a petrecut patru ani de copilărie, Obama a spus că America şi lumea islamică trebuie să-şi depăşească suspiciunile şi neîncrederea pentru a face front comun împotriva terorismului.

Vorbind în faţa unei audienţe de aproximativ şase mii de oameni la universitatea din Jakarta, preşedintele american şi-a împărtăşit amintirile despre Indonezia pe care a cunoscut-o când era copil, apoi a descris progresele ei de la o dictatură la o democraţie şi economie în creştere, o ţară majoritar musulmană, tolerantă faţă de alte confesiuni.

"Astăzi revin în Indonezia ca un prieten, dar în acelaşi timp ca preşedinte care doreşte un parteneriat profund şi de durată între ţările noastre”, a spus preşedintele american. Obama a descris Statele Unite şi Indonezia ca pe “două ţări care au parcurs căi diferite”, dar care demonstrează că, având diferite religii, “pot fi unite de credinţa în libertate”.

În cursul vizitei, preşedintele american a vizitat la Jakarta cea mai mare moschee din Asia de Sud-Est. Iar discursul său la principala universitate a ţării este văzut ca o nouă încercare de a angaja un dialog cu lumea islamică, după discursul asemănător rostit anul trecut la Cairo.

Obama a spus că relaţiile dintre Statele Unite şi lumea musulmană sunt reci de mulţi ani şi că rămân problematice în ciuda eforturilor sale de a le îmbunătăţi. Preşedintele american a spus că s-au făcut progrese, dar nu suficiente. „Oameni nevinovaţi în America, Indonezia şi lumea întreagă rămân ţinte ale extremismului violent. America nu este şi nu va fi vreodată în război cu Islamul”, a spus Obama şi a chemat ambele părţi să-şi depăşească suspiciunile şi neîncrederea pentru a face front comun împotriva terorismului. „Trebuie să colaborăm pentru a înfrânge Al-Qaida şi afiliaţii ei, care nu pot pretinde a fi liderii unei religii. Dar aceasta nu este numai sarcina Americii”.

Preşedintele american s-a referit şi la o altă temă abordată de el în discursul precedent din iunie 2009 la Cairo: conflictul isreliano-palestinian. În urma mai multor luni de eforturi diplomatice americane, palestinienii şi israelienii au reluat negocierile de pace direct în septembrie anul acesta după o pauză de aproape doi ani. Dar convorbirile au fost suspendate la câteva săptămâni, când a expirat moratoriul israelian asupra extinderii coloniilor în Cisiordania.

Obama a spus că procesul de pace în Orientul Mijlociu se confruntă cu ceea ce a numit „obstacole enorme”, dar că Statele Unite vor face tot ce le stă în putere pentru o soluţie justă cum a numit preşedintele american formarea unui stat palestinian paşnic alături de Israel.

Indonezia a fost, după India, cea de-a doua destinaţie a preşedintelui american în cadrul turneului său de 10 zile prin Asia. Obama a părăsit Jakarta cu câteva ore înainte de planul iniţial aşa încât avionul prezidenţial să poată evita norul de cenuşă format la erupţia unui vulcan. În continuarea turneului său asiatic, Barack Obama vizitează Coreea de Sud unde are loc summit-ul principalelor 20 de economii ale lumii, iar la final va face o escală în Japonia.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG