Linkuri accesibilitate

Pierre Lellouche cere amînarea admiterii României în spațiul Schengen


Pierre Lellouche
Pierre Lellouche

Secretarul de stat francez invocă distribuirea transfrontalieră a pașapoartelor românești, gaura neagră reprezentată de Transnistria și corupția din Ucraina.


Acceptarea Romaniei in Spatiul Schengen a fost pusa in ultima vreme sub semnul intrebarii mai ales de Franta, care asta vara invoca problema romilor, dar acum vorbeste despre nesiguranta granitelor de est. Spatiul Schengen presupune eliminarea punctelor de frontiera dintre statele membre, ceea ce inseamna ca in interiorul acestei regiuni persoanele si marfurile circula liber, fara nici un fel de controale. Temerea Frantei, dar si a Olandei sau Germaniei este ca Romania nu a reusit sa-si securizeze suficient de bine granitele, in asa fel incit traficul de persoane, droguri, tigari sau chiar arme sa nu pericliteze spatiul european.

Franta mai invoca prin Pierre Lellouche, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, si problemele de coruptie ale Romaniei mentionate in rapoartele Comisiei Europene privind justitia. In plus inaltul oficial francez declara ca Parisul se opune aderarii Romaniei la spatiul Schengen pentru ca frontiera romano-moldoveneasca nu este bine controlata din cauza „distribuirii transfrontaliere a pasapoartelor romanesti”, a „gaurii negre” reprezentate de teritoriul separatist transnistrean si a nivelului ridicat de coruptie din Ucraina. Ministrul francez propune astfel aminarea primirii Romaniei in Spatiul Schengen pina in vara anului viitor, dupa prezentarea noului raport de tara, pe care il fac specialistii Comisiei Europene referitor la progresele in justitie si lupta impotriva coruptiei. Calendarul aderarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen are ca termen 1 martie 2011, dar ambele state sint acuzate ca nu respecta standardele comunitare.

In orice caz este pentru prima data cind se invoca problema transnistreana si coruptia din Ucraina in contextul aderarii Romaniei la Schengen, dar presedintele roman Traian Basescu a declarat astazi ca Franta, Olanda, Germania precum si celelalte state au fost de acord chiar in aceasta saptamina sa transmita Parlamentului European decizia primirii in spatiul comunitar de libera circulatie. Potrivit lui Traian Basescu primirea Romaniei in Schengen a si inceput din punct de vedere tehnic, iar oficialii romani considera ca tara va fi primita la termenul fixat de 1 martie 2011.

Pina atunci Parteneriatul strategic dintre Romania si Franta ar putea incepe sa functioneze si pe aceasta directie.
XS
SM
MD
LG