Linkuri accesibilitate

Soarta ziariștilor ruși agresați preocupă la Moscova


Moscoviți cer încetarea acțiunilor de intimidare a ziariștilor
Moscoviți cer încetarea acțiunilor de intimidare a ziariștilor

Câteva sute de oameni au participat la un meeting autorizat la Moscova în sprijinul lui Kaşin şi activistului Konstantin Fetisov.


Reporterul ziarului rus, Kommersant, Oleg Kaşin şi-a revenit joi din comă după ce a fost bătut cu bestialitate la Moscova în noaptea de sâmbăta trecută. Atacul este pus de colegii săi pe seama relatărilor lui Kaşin despre defrişarea pădurii Himki de lângă Moscova şi organizaţiile informale de tineret din Rusia. El nu este singurul printre jurnaliştii şi ecologiştii ruşi bătuţi în legătură cu afacerea Himki.


Oleg Kaşin şi-a recăpătat conştiinţa după cinci zile de comă indusă artificial de medici pentru a-i mări şansele de recuperare după atacul bestial de sâmbăta trecută. Doctorul Dmitri Semenţov a spus joi că în ultimele 24 de ore a observat o îmbunătăţire a condiţiei lui Oleg - temperatura, tensiunea şi pulsul au revenit la normal.

Kaşin a fost atacat noaptea de noi indivizi în apropierea blocului să din centrul Moscovei şi bătut cu bestialitate timp de două minute cu o rangă. S-a ales cu două coaste şi un picior rupte, craniul fracturat la tâmplă, comoţie cerebrală gravă, sânge în plămâni, iar degetele de la mâini i-au fost rupte de la încheieturi. Ultimul amânunt a servit pentru colegii săi drept argument în plus să afirme că jurnalistul a fost bătut de cei cărora nu le era pe plac ce scrie.

Joi, câteva sute de oameni au participat la un meeting autorizat la Moscova în sprijinul lui Kaşin şi activistului Konstantin Fetisov, care se află şi el la spital. Cunoscut pentru protestele împotriva distrugerii pădurii de la Himki pentru construcţia autostrăzii Moscova - St. Petersburg, Fetisov fusese bătut cu două zile mai devreme la Moscova, după un scenariu asemănător. Şi mai mare li se pare multora cazul jurnalistului local, Mikhail Beketov, bătut în primăvara lui 2008 când investiga afacerea Himki. La fel ca Oleg Kaşin a fost lăsat într-o baltă de sânge, cu degetele rupte.

Un tribunal rus l-a găsit însă vinovat săptămâna aceasta pe Beketov de defăimarea unui funcționar local pe care îl acuzase în legătură cu afacerea Himki. Condamnarea jurnalistului, care abia dacă mai poate vorbi şi care a ajuns în scaun cu rotile după bătaia din 2008, a pus într-o lumină ridicolă justiţia rusă. Aşa încât procurorii spun că au reluat cercetările pentru a-i descoperi pe cei care l-au maltratat pe Beketov.

Dar cazul lui Oleg Kaşin este cel care a atras atenţia cea mai mare. Poate pentru că atacul a fost înregistrat de o cameră de supraveghere iar imaginile difuzate de un portal pe internet au fost preluate de televiziuni şi au provocat consternare în rândurile publicului. Preşedintele Dmitri Medvedev a cerut procurorului general să urmărească ancheta personal şi să se ia măsurile necesare pentru a descoperi crima, care a tras şi critici internaţionale.

Organizaţia Reporterii fără Frontiere a îndemnat autorităţile să dea dovadă de „voinţă politică reală” pentru apărarea presei independente.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG