Linkuri accesibilitate

O gafă pe fondul supărării Franței în urma reacției României la expulzarea romilor


Pierre Lellouche
Pierre Lellouche

Eurodeputații români Renate Weber, Cristian Preda și Ioan Mircea Pascu resping argumentele secretarului de stat francez Pierre Lellouche privind inoportnitatea aderării României la spațiul Schengen.

Este granita cu Republica Moldova nesigura pentru Uniunea Europeana? Cei mai multi dintre membrii Parlamentului European nu cred o astfel de ipoteza. Argumente ar fi multe, de la instruire cadrelor de la frontiera moldoveana la dotarea partii moldovene care este primita chiar de la partenerii europeni.

Si totusi, cum se explica declaratia ministrului francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, altfel unul dintre cei mai entuziasti sustinatori ai grupului de prietenie UE- Moldova, potrivit caruia Franta si Olanda ar dori amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, unul dintre motive fiind granita cu Moldova care ar fi nesigura.

"Este o gafa", spune europarlamentara liberala Renate Weber. "Din punctul meu de vedere declaratia domnului Lellouche se inscrie in sirul declaratiilor facute in ultimele luni cand cred ca a comis gafa dupa gafa. Cred ca aceasta declaratie este manifestarea resentimentara la criticile care i-au fost aduse tocmai pentru gafele pe care le-a facut. Eu sper sincer ca nu aceasta este pozitia guvernului francez."

La Paris presa vorbeste despre o posibila remaniere guvernamentala care l-ar putea include si pe Pierre Lellouche. De altfel ipoteza remanierii sub apasarea careia Lellouche ar fi lansat incendiara declaratie este sustinuta si de europarlamentarul PDL, Cristian Preda." Nu sunt convins ca este o pozitie imbratisata de intregul guvern francez. Cred ca lucrurile vor deveni mai clare dupa remanierea care se pregateste in Franta", ne-a declarat Preda.

Pe de alta parte Romania indeplineste criteriile tehnice de aderare la Spatiul Schengen, atrage atentia vicepresedintele Comisiei Externe din Parlamentul European, Ioan Mircea Pascu."Adevarul este ca Romania a indeplinit chestiunile tehnice. Niciodata pana acum nu s-a facut o legatura politica cu alte chestiuni pana cand Franta a fost suparata pe cele petrecute cu romii acolo si pentru reactia noastra. In aceste conditii cred ca nu asistam decit la incercarea de justificare a acestei legaturi artificiale intre criteriile politice si cele tehnice."

Cazul Romaniei si Bulgariei in raport cu Spatiul Schengen va face obiectul unui raport in Parlamentul European asupra caruia deputatii europeni ar urma sa se pronunte, cel mai probabil, in ianuarie 2011. Atat deputatul PDL Cristian Preda cat si cel PSD Ioan Mircea Pascu, cred ca legislativul european va fi favorabil respectarii calendarului in privinta celor doua tari si nu pentru amanare.
XS
SM
MD
LG