Linkuri accesibilitate

San Suu Kyi - liberă după 7 ani de arest la domiciliu


Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi

San Suu Kyi urmează să rostească duminică un discurs la sediul din Yangon al partidului ei, “Liga Naţională pentru Democraţie”.

Autorităţile din Mianmar au eliberat-o din arestul la domiciliu pe lidera opoziţiei pro-democratice San Suu Kyi, care şi-a petrecut 15 din ultimii 21 de ani în diferite forme de detenţie. În vârstă de 65 de ani, laureata din 1991 a Premiului Nobel pentru Pace a devenit unul din simbolurile internaţionale ale luptei împotriva dictaturii şi autoritarismului.

San Suu Kyi a fost liberă astăzi să-şi salute, după şapte ani de arest la domiciliu, suporterii adunaţi cu miile în faţa casei ei din Yangon. Zâmbind şi făcându-le cu mâna celor care au ţinut să-i fie alături în primele momente de libertate, lidera opoziţiei pro-democratice din Mianmar a chemat la unitate în rândurile adversarilor puterii militare, despre care organizaţiile internaţionale spun că este unul din cele mai corupte şi mai autoritare regimuri din lume.

Îmbrăcată într-o tradiţională jachetă birmaneză şi cu o floare în păr, San Suu Kyi i-a invitat pe suporteri să vină la discursul pe care urmează să-l rostească duminică, 14 noiembrie, la sediul central al partidului ei, “Liga Naţională pentru Democraţie” (NDL).

San Suu Kyi, care s-a aflat la închisoare sau în arest la domiciliu timp de 15 ani în ultimele două decenii, simbolizează lupta pentru democraţie în Mianmar, ţară din sud-estul Asiei condusă din anul 1962 de o juntă militară. Eliberarea ei vine după alegerile de la 7 noiembrie, criticate de comunitatea internaţională pentru că n-au fost libere şi corecte, dar soldate cu o victorie fără drept de apel a partidului pro-militar de guvernământ.

Suu Kyi a fost pusă ultima oară sub arest la domiciliu în 2003. Atunci, un convoi de maşini oficiale cu care se deplasa în nordul ţării a fost ţinta unei ambuscade pusă la cale de guvernanţi.

Anul trecut, când ar fi trebuit să i se termine arestul la domiciliu, un incident bizar a oferit juntei motive să i-l prelungească: un turist american care credea că are misiunea s-o salveze pe dizidentă, a sărit în lacul din preajma casei ei şi-a ajuns în locuinţă – iar justiţia a decis că acţiunea lui a fost o formă de încălcare a arestului la domiciliu.

Partidul lui Suu Kyi a câştigat cu mare majoritate de voturi alegerile din 1990, dar militarii au refuzat să predea puterea şi au pornit o campanie de represalii împotriva opoziţiei.

Este de aşteptat ca Suu Kyi să ceară acum anularea alegerilor de săptămâna trecută, pe care le consideră fraudate.

Eliberarea ei din arestul la domiciliu a fost salutată de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, de premierul Marii Britanii, David Cameron şi de preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy, ca şi de organizaţia pentru drepturile omului “Amnesty International”, care a atras totodată atenţia că în închisorile din Mianmar se află încă 2000 de deţinuţi politici.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG