Linkuri accesibilitate

Borisov și Putin girează înființarea unei societăți mixte în cadrul proiectului Southstream


Demonstrație în timpul vizitei lui Vladimir Putin
Demonstrație în timpul vizitei lui Vladimir Putin

În urma negocierilor, Gazprom acceptă reducerea cu 7% a prețului gazelor naturale livrate Bulgariei.

Scurta vizită de lucru a premierului rus Vladimir Putin la Sofia a început cu o întărziere de două ore. Putin a fost întâlnit la Podul Vulturilor în centrul capitalei bulgare de un grup de protestatari. Camioane și automobile ale poliției au încercat să împiedice acțiunea.

Întâlnirea între cei doi prim-miniștri a durat numai 15 de minute. În prezența lor a fost semnat acordul de constituire a societății mixte ce va construi tronsonul bulgăresc al gazoductului „Southstream”. Cele două părți vor deține câte 50 la sută din capital.

De dragul realizării proiectului, „Gazprom”-ul a acceptat, se pare, ieftinirea cu între 5 și 7 procente a prețului gazelor vîndute Bulgariei începând din decembrie 2012 când expira actualele acorduri. Experți ai concernului afirmă că prețul preferențial la care Bulgaria cumpără acum gazele reduce profitul „Gazpromul”-ui cu 89 de milioane de dolari pe an.

În centrul convorbirilor s-a situat proiectul nuclear „Belene”. Cel petrolier Burgas-Alexandroupolis, va mai aștepta trei luni avizul experților în probleme de mediu.
XS
SM
MD
LG