Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: „Aveți peste 60 de ani și sînteți burtos”


Epistolă din Belgia, țara suprarealismului și umorului negru.


Cum v-ati simti daca primaria v-ar trimite o scrisoare oficiala in care va informeaza ca sinteti urit si ridicol? O senzatie de irealitate probabil. Intr-o tara ca Belgia, insa, lucrul e posibil. Asa i s-a intamplat zilele trecute unui om de afaceri din Bruxelles care doreste sa se casatoreasca cu o tinara africana. Mai precis, respectivul cetatean, in virsta de vreo 60 de ani, s-a casatorit deja in Coasta de Fildes cu o tinara localnica de vreo douazeci si ceva de ani si acum omul doreste sa obtina recunoasterea casatoriei in Belgia, pentru a-si aduce aici tinara nevasta.

Nu mica i-a fost surpriza insa cind a descoperit ca primaria refuza sa recunoasca aceasta casatorie. Desigur, e stiut ca in majoritatea tarilor occidentale autoritatile cauta sa reprime casatoriile in alb, mariajele false. In acest caz insa, omul a primit o scrisoare oficiala care il anunta ca validitatea casatoriei lui nu e recunoscuta, motivele fiind urmatoarele: „ea e tinara si draguta”, scrie textual in notificarea primariei, „pe cind dumneavoastra aveti peste 60 de ani si sinteti burtos”.

Probabil ca e greu de imaginat cum s-a simtit bietul om. Sigur, stia el ca traieste in tara in care s-a nascut suprarealismul si umorul negru, insa in mod cert nu o resimtise inca pe pielea lui cu atita violenta. Ranit, personajul nostru a mers si s-a plins presei. „E o casatorie de amor”, a incercat el sa convinga. „Pentru noi virsta nu conteaza”. Ba chiar a tinut sa insiste ca termenul „burtos” e total nepotrivit. „Am pierdut deja citeva kilograme”, a asigurat el patetic. Kilogramele in minus nu au inmuiat insa primaria, care a ramas inflexibila. Asa nu e casatorie de amor.

Iata asadar o situatie in care amorul devine regula impusa. E de fapt lumea pe dos. In vremea bunicilor nostri, se spunea ca dragostea e inutila intr-o casatorie solida, ca ceea ce conteaza e soliditatea menajului. Astazi insa ni se impune amorul. Pai daca se continua asa, maine primariile au sa ne impuna bunatatea si generozitatea!... Doamne fereste, sa ti se impuna sa faci bine!...
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG