Linkuri accesibilitate

„Saddam Hussein era o ameninţare la adresa păcii în lume”


Douglas Feith
Douglas Feith

Douglas Feith, înalt oficial la Pentagon în administrația Bush:„Intervenția armată în Irak a lansat un proces politic care le-a dat irakienilor șansa la democrație”

Faptul că Irakul ar fi avut arme de distrugere în masă nu a fost argumentul pentru care Statele Unite au lansat războiul din Irak, susţine Douglas Feith. Motivele au fost complexe, vechi, de toată lumea cunoscute.

”Saddam Hussein era o sursă permanentă de violenţă în regiune, profund anti-american, un lider care a ignorat în repetate rânduri rezoluţiile şi deciziile Naţiunilor Unite. Forţele irakiane atacau aproape zilnic avioanele americane care încercau să impună respectarea zonelor de securitate, create de ONU în sudul şi nordul Irakului. Saddam Hussein era o ameninţare la adresa păcii în lume, motiv pentru care Consiliul de securitate ONU a adoptat nu mai puţin de 16 rezoluţii împotriva Irakului între 1991 (anul primul război din Golf) şi 2003”.

Lucrurile au luat însă o turnură mult mai dramatică după atacurile teroriste din 11 septembrie, deşi Irakul nu era implicat, direct sau indirect: „Atacurile din 11 septembrie au pus toate problemele Irakului într-o lumină mult mai ameninţătoare. Irakul avea legături cu reţelele internaţionale de terorism, cu diverse grupări teroriste chiar dacă nu direct cu Al Qaida.”

Şi atunci, de ce s-a vorbit atât de mult de armele de distrugere în masă pe care le-ar fi avut Irakul ?

Douglas Feith, fostul adjunct la ministrului american al apărării, argumentează că informaţia a fost o greşeală a Agenţie Centrale de Informaţii (CIA). O greşeală care persista însă de ani de zile, încă din perioada Clinton, CIA susţinea că Irakul are arme de distrugere în masă.

Feith neagă însă cu înverşunare speculaţia care a apărut în multe publicaţii americane că administraţia Bush ar fi promovat cu bună ştiinţă această greşeală a CIA, numai pentru a face războiul din Irak mai acceptabil publicului american şi internaţional: „Administraţia Bush nu a promovat nici ideea că Irakul ar fi avut vreo legătură cu atacurile din 11 septembrie. Este incorect să se afirme că războiul din Irak a fost lansat sub acest pretext. Cauzele au fost multiple”.

Şi acum, după 7 ani şi zeci dacă nu sute de mii de morţi, care este bilanţul intervenţiei din Irak ?

În opinia lui Feith s-au comis multe greşeli în cei 7 ani de când a fost lansat războiul dar până la urma s-a reuşit ceva: lansarea unui proces politic intern care să dea irakienilor şansa la o democraţie: „Acum au un guvern care funcţionează, irakienii se administrează singuri, Iakul este o ţară suverană iar Statele Unite se pregătesc să-şi reducă rolul militar”.

Dar pentru Douglas Feith, lucrul cel mai important este că regimul Saddam Hussein nu mai reprezintă o ameninţare la adresa Statelor Unite, cum era acum 7 ani.

Cât priveşte decizia de a recurge la metode de interogare la limita legalităţii, Feith afirmă că a fost o decizie corectă în condiţiile date, recomandată preşedintelui George W Bush de specialişti şi experţi juridici: „Preşedintele a vrut să fie utilizate metodele cele mai eficiente de interogare. Dar tot el a insistat ca suspecţii arestaţi să fie trataţi uman şi în limitele legalităţii. În aceste condiţii i s-a spus şi că metoda de al ţine pe deţinut cu capul în apă era legală”.

Iar în ultima instantă argumentează fostul oficial american, datoria preşedintelui era să prevină orice noua ameninţare teroristă la adresa americanilor. Ceea ce a şi făcut: „Din tot ce s-a întâmplat până acum este clar că interogatoriile au produs informaţii care au salvat multe vieţi”, conchide Douglas Feith, fostul adjunct al ministrului apărării în administraţia George W.Bush.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG