Linkuri accesibilitate

O scrisoare controversată: mesajul lui Ghimpu către Rasmussen


Secretarul General NATO Anders Fogh Rasmussen
Secretarul General NATO Anders Fogh Rasmussen

Marian Lupu vorbește de retorică anti-rusă, Serafim Urechean și Alexandru Tănase deplîng faptul că mesajul n-a fost dezbătut în alianță, iar PCRM se crede deja pe front.

La sfîrşitul săptămînii trecute, preşedintele interimar, liberalul Mihai Ghimpu a trimis o scrisoare Secretraului general al Alianţei Nord Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, solicitindu-i ca la viitorul summit NATO de la Lisabona, de la sfîrşitul acestei săptămîni să caute să convingă Rusia să îşi respecte obligaţiile asumate internaţional şi să se retragă din regiunea transnistreană. Reamintim că, potrivit obligaţiilor asumate de Rusia la summitul de la Istanbul de acum 11 ani, Rusia ar fi urmat să îşi retragă toate armele şi militarii din regiunea transnistreana pînă la sfîrşitul anului 2001. Acest lucru nu s-a intimplat, cum bine se ştie. Radu Benea a stat de vorba pe aceasta tema cu mai multi politicieni moldoveni.


Secretarul executiv al Partidului Comuniştilor, Iurie Muntean consideră că solicitarea preşedintelui interimar Mihai Ghimpu ar fi un gest cel puţin incompetent: „Care arată că Mihai Ghimpu, inclusiv colegii lui – Lupu, Filat şi Urechean – nu sunt capabili de nimic, în afară de nişte, mă rog, manifestări de genul acesta, care arată clar o rusofobie clinică, şi care vor, prin toate căile, posibile şi imposibile, - nu vor, dar chiar doresc la nebunie – să transforme Republica Moldova într-o linie de front. Acesta şi este scopul”.

Scrisoarea lui Mihai Ghimpu nu a găsit susţinerea colegilor de alianţă. Mai mult, preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu şi-a înteţit astăzi critica la adresa gestului preşedintelui interimar, cu ocazia unui simpozion organizat de ambasada rusă la Chşinău pe tema relaţiilor moldo-ruse.

Marian Lupu: „Retorica anti-rusă din acest mesaj care induce riscul scindării societăţii moldovene este periculoasă nu numai în perioada campaniei electorale, dar poate crea mari probleme pentru viitorul relaţiilor moldo-ruse şi pentru viitoarea conducere a ţării. Circulă părerea că acest demarş, acest mesaj nu este altceva decât o încercare de a face presiuni aspra preşedintelui Rusiei înainte de luarea sa de cuvât la summitul NATO din Portugalia. În ultima vreme, circulă şi zvonul că un şir de ţări au propus Moscovei ca în schimbul retragerii trupelor sale din stânga Nistrului NATO va examina posibilitatea extinderii cooperării cu Federaţia Rusă. Credem că Moldova nu trebuie şi nu poate fi folosită de nimeni în asemenea scopuri”.

În opinia lui Marian Lupu, gestul lui Mihai Ghimpu ar putea să pună în pericol şi eforturile diplomaţiei moldovene de a găsi împreună cu Federaţia Rusă soluţii optime pentru problema transnistreană.

Solicitat de Europa Liberă, liderul unei alte formaţiuni aflate la guvernare, Serafim Urechean, preşedintele Alianţei Moldova Noastră, a declarat că nu-şi va exprima acum poziţia faţă de mesajul lui Mihai Ghimpu către conducerea NATO pentru a nu fi răstălmăcită în plină campanie electorală. În opinia lui Serafim Urechean, preşedintele interimar trebuia totuşi să se consulte mai întâi cu colegii de Alianţă.

Serafim Urechean:„E o chestiune ce ţine de viziunile Dlui Gimpu. Nu este o părere, să zicem, a Alianţei pentru Integrare Europeană. Această chestiune nu a fost discutată cu noi, n-am fost informaţi, de aceea eu nu pot să dau caracterizare a unei acţiuni, a unui lider de partid, coleg din AIE. Este viziunea Dlui Ghimpu, poate că viziunile partidului dumnealui...”

Vicepreşedintele PLDM, ministrul justiţiei Alexandru Tănase spune că preşedintele interimar, conform Constituţiei, are tot dreptul să facă demersuri ca cel adresat Secretarului general NATO, cerând sprijinul acestei organizaţii în problema retragerii trupelor ruse. Dar, spune Alexandru Tănase, o chestiune atât de importantă ca implicarea unui bloc militar în acest proces nu poate fi decizia unui singur actor politic, atunci când la guvernare se află o alianţă.

Alexandru Tănase: „Eu cred că ar fi bine să existe un dialog înainte de a fi depuse asemenea demersuri. În altă ordine de idei, cred eu că acum, până la alegeri, este bine ca să ne concentrăm cu toţii asupra campaniei electorale şi abia după ce vor fi formate noile instituţii administrative ale statului – guvern, parlament, preşedinţie, – după aceasta să se ia o decizie privind depunerea unor demersuri de genul acesta sau eventual alte opţiuni”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG