Linkuri accesibilitate

Viktor Bout - sfîrșitul unei cariere de traficant de arme ruse


Alla Bout soția comerciantului de arme rus acuzat de asociere la acte teroriste

Pentru ministrul de externe rus Serghei Lavrov decizia tailandeză este „ilegală şi politică”, una „fără precedent”.


Autorităţile Tailandei l-au extrădat astăzi pe rusul Viktor Bout, care urmează să fie judecat în Statele Unite sub acuzaţia de terorism. Dacă este găsit vinovat, omul de afaceri îmbogăţit din traficul de arme ar putea fi condamnat la închisoare pe viaţă. Detalii are Mircea Ţicudean.

Presa l-a numit „Comerciantul morţii”, scriind că aproape nu există conflict armat în lumea de astăzi din care Viktor Bout să nu fi făcut bani, vânzând tot ce poate fi folosit pentru a ucide, de multe ori ambelor tabere. În 2005 Viktor Bout a fost sursa declarată de inspiraţie a filmului american „Stăpânul Războaielor”, în care rolul comerciantului de arme, numit fictiv Iuri Orlov, a fost jucat de Nicholas Cage.

În martie 2008, „comerciantul morţii”, cel adevărat, nu cel din film a fost arestat în capitala Tailandei, Bangkok, într-un flagrant pus la cale de agenţi FBI care pozau ca militanţi ai gherilei marxiste din Columbia.
După doi ani şi jumătate, astăzi-dimineaţă, a fost pus la bordul unui avion special american şi a părăsit Bangkokul cu destinaţia Statele Unite.În vârstă de 43 de ani, Viktor Bout a fost în prima tinereţe ofiţer al aviaţiei militare sovietice. Apoi, în calitate de şef al unui serviciu lucrativ de transport aerian, a furnizat arme războaielor civile din America de Sud, Orientul Mijlociu şi Africa. Printre clienţii lui s-au numărat liberianul Charles Taylor, judecat acum în afacerea „diamantelor însângerate” şi liderul libian Moammar Gadaffi.

Viktor Bout a fost învinuit apoi în contumacie în Statele Unite de patru capete de acuzare legate de terorism, inclusiv de „conspiraţie în vederea uciderii de americani”. În patria lui Bout, însă, comerciantul este privit cu alţi ochi. Când la Bangkok s-a dat primul verdict de extrădare a lui Bout, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a spus că decizia tailandeză este „ilegală şi politică”. Astăzi, după ce Bout a părăsit Tailanda, guvernul de la Moscova şi-a repetat criticile, spunând că decizia este „fără precedent”. Soţia suspectului, Alla Bout, are aceeaşi opinie.

Vorbind în vară după anunţul că Viktor Bout va fi extrădat de tailandezi, Alla Bout a spus că „americanii nu şi-au ascuns intenţia de a face presiuni asupra părţii tailandeze” pentru a-i extrăda soţul în Statele Unite.
Opinia că dosarul Bout este politic nu este doar a ministrului rus de externe Serghei Lavrov şi a familiei Bout. Unii comentatori din presa de la Moscova spun acelaşi lucru, doar că au argumente diferite: ei cred că Bout a fost cu siguranţă ajutat în afaceri de statul rus, pentru că de unul singur n-ar fi fost capabil de asemenea performanţe. Iar procesul din Statele Unite ar putea aduce la lumină jocuri militare şi politice pe care până acum le-am putut doar bănui.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG