Linkuri accesibilitate

Operațiunile militare Nato sînt și în folosul poporului afgan


Hillary Clinton: raidurile americane în Afganistan sînt o componentă cheie a operațiunilor militare inițiate în parteneriat deplin cu forțele afgane.


Secretarul de stat american, Hillary Clinton a discutat strategia americana in Afganistan. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Intr-un recent interviu presedintele Afganistanului, Hamid Karzai a spus ca Statele Unite trebuie sa-si reduca prezenta pe caile de transport ale tarii sale si în casele civililor, referire la atacuri puse la cale, impotriva fortelor insurgente, de catre fortele speciale americane. In replica, secretarul de stat Hillary Clinton a spus ca raidurile americane in Afganistan sint o componenta cheie a operatiunilor militare initiate in parteneriat deplin cu fortele afgane. Clinton a explicat importanta atacurilor de mare precizie impotriva retelelor insurgente, precizind ca guvernul afgan are cunostinta de aceste actiuni si coopereaza. „Nu exista nici o indoiala ca atacurile au un impact major asupra conducerii insurgentei si retelelor pe care aceasta le opereaza”.

Karzai a mai criticat administratia americana si in trecut, punind chiar frauda electorala pe seama occidentalilor. El a aratat de nenumarate ori ca operatiunile americane si NATO, atacuri aeriene si perchezitii in locuinte au ucis civili afgani, creind o atmosfera nepropice reconcilierii nationale. Presedintele Obama intentioneaza sa transfere treptat puterea guvernului afgan si sa puna capat operatiunilor militare americane pina in 2014.

In interviul acordat cotidianului Washington Post, presedintele Karzai a mai spus ca fortele americane trebuie sa isi reduca prezenta in vietile afganilor. Hillary Clinton a declarat ca Statele Unite tin cont de temerile presedintelui Karzai si in consecinta anumite planuri pentru operatiuni militare pe timpul noptii au fost modificate. „Aceste operatiuni sint in interesul poporului afgan” – a spus Clinton, adaugind, „Sint si in interesul guvernului afgan”. Secretarul de stat a reiterat ca Washingtonul sprijina intentia lui Karzai de a transfera responsabilitatea securitatii tarii, catre forte interne. Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen a aratat ca desi nu e de acord cu tot ce presedintele Karzai spune, declaratiile sale coincid cu intentia Aliantei de a transfera puterea.
XS
SM
MD
LG