Linkuri accesibilitate

Printre sondaje şi ghionturi electorale


Sperăm ca partidele Alianței să lase deoparte geloziile și râca internă și să se concentreze pe formularea unui mesaj solidar pro-european.

Barometrul de Opinie Publică, realizat de IMAS Chişinău în luna noiembrie, oferă un avantaj substanțial partidelor din arcul guvernamental, mai puțin Alianţei Moldova Noastră care, potrivit datelor acestui sondaj, nu ar prinde „trenul” viitorului parlament. În acelaşi timp, comuniştii se află într-o vizibilă pierdere de audienţă, inclusiv liderul lor, Vladimir Voronin, devansat pentru prima dată în topul popularității de preşedintele PLDM, actualul prim-ministru Vlad Filat. Mesajul optimist pentru Alianţă al acestui sondaj (contestat, vehement, de cei ce nu se găsesc în lista prea scurtă a favoriţilor) surprinde însă partenerii din coaliţie în plină polemică, spre deruta și stupoarea suporterilor acestor partide, care nu-și pierd speranţa de a vedea, după alegeri, reconstituită Alianța pentru Integrare Europeană.

Mai întâi, Mihai Ghimpu - un campion al mesajelor simple şi abrupte, dar cu impact popular – a solicitat printr-o scrisoare Alianţei Nord-Atlantice ajutor în vederea evacuării trupelor şi armamentului rusesc din Transnistria. Scrisoarea liderului Partidului Liberal, tot el - șeful interimar al statului și preşedinte al parlamentului -, nu a fost discutată în prealabil în cadrul coaliţiei, ceea ce i-a făcut pe colegi să o dezaprobe, ca de obicei, mai cu jumătate de gură de către AMN și PLDM, și mai ferm de către Marian Lupu, preşedintele PD. Acesta consideră că mesajul dlui Ghimpu mustește de retorică anti-rusă şi minează relația cu Moscova a viitoarei guvernări de la Chișinău. Nu s-au încheiat bine controversele pe tema NATO – să vină sau să nu vină pe Nistru – că de data aceasta Mihai Ghimpu a declarat că tratatul privind regimul de frontieră, semnat de premierul Filat la Bucureşti, ar fi „neconstituţional”. Şi asta în ciuda faptului că tratatul a fost girat de Uniunea Europeană şi corespunde intereselor comune ale Republicii Moldova şi României – ţară pe care în alte situaţii Mihai Ghimpu o cultivă şi o respectă. Replica lui Ghimpu, din păcate, întreține atmosfera de suspiciune în jurul tratatului de frontieră moldo-român, după ce comuniștii, cum bine știm, l-au contestat și ei, pretinzând că nu ar fi decât o manevră perfidă a Bucureştiului, care nu renunţă la pretenţiile sale anexioniste. Premierul a răspuns acuzației președintelui interimar într-un mod cât se poate de decent, observând că temperatura încinsă a luptei electorale n-ar trebui să obnubileze perspectiva de lungă durată a Moldovei, întrucât există viaţă şi a doua zi după alegeri.

Aceste polemici și ghionturi electorale, voite sau aproape inconştient provocate, în sânul Alianţei pentru Integrare Europeană, cum spuneam, vin să încalce logica ultimelor sondaje de opinie și subminează mesajul anticomunist al partidelor componente, mai ales că liderii acestora au declarat nu o singură dată că adversarul lor comun rămâne partidul nereformat al lui Voronin şi că revenirea comuniștilor la putere ar fi o catastrofă pentru Moldova.

Singurul gest spectaculos ce reușește să mențină netulburată linia de demarcație între Alianță și PCRM este invitația lui Vlad Filat adresată lui Vladimir Voronin de a participa la o dezbatere finală, față în față, în ultima zi a campaniei electorale. O confruntare în stilul marilor dueluri politice decisive, consacrate în Occident. Cum nu credem că liderul comunist va accepta provocarea, întrucât și-ar da în vileag stofa cazonă și incapacitatea funciară de dialog, sperăm ca și celelalte partide ale Alianței să lase deoparte geloziile și râca internă și să se concentreze pe formularea unui mesaj solidar pro-european, în sprijinul interesului național al Republicii Moldova.
  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG