Linkuri accesibilitate

Moldova și respectarea libertății de credință


Noul Raport al Departamentului de Stat american despre libertatea religioasă în lume - 2010.




La Washington a fost dat publicităţii un nou raport al Departamentului de Stat privind libertatea religioasă în lume. În Moldova, actuala ediţie acoperă în linii mari primul an de guvernare ne-comunistă.


În raportul Departamentului de Stat sunt notate câteva evoluţii pozitive faţă de anii trecuţi: unii misionari au reuşit să obţină documente de şedere şi muncă în Moldova mai uşor, iar comunităţile din musulmani au fost mai puţin tracasate de autorităţi. În general, însă, situaţia libertăţii credinţei în Moldova nu s-a schimbat semnficativ. Autorităţile respectă în general această libertate, dar sunt şi numeroase excepţii.

Cazurile de abuz prezentate în cel mai mare detaliu în raport sunt cele îndreptate împotriva Martorilor lui Iehova. Printre altele, se aminteşte că anul trecut ei au început construcţia unui locaş de cult pe un teren oferit de primăria Chişinăului încă în 2000. În tot acest răstimp, de nouă ani, Martorii lui Iehova nu primiseră autorizaţia de construcţie. Începerea în sfârşit a construcţiei anul trecut a fost marcată de demonstraţii agresive ale ortodocşilor, care au distrus materiale de construcţii şi gardul împrejmuitor. Iar la 22 decembrie, după doar o săptămâna, vice-primarul capitalei le-a anulat Martorilor lui Iehova permisul de construcţie.

Asemenea şicane sunt curente în mediul rural şi în Transnistria, unde, în plus, martorii lui Iehova sunt defăimaţi pe faţă în manualele şcolare. Tot în Transnistria au fost opt cazuri de tineri iehovişti judecaţi pentru că au refuzat serviciul militar din motive de conştiinţă.

La Chişinău, Biserica Luterană a cerut compensaţii pentru proprietăţile sale, distruse majoritatea în cel de-al doilea război mondial şi în comunism. De exemplu, pentru biserica luterană cu capacitate de 400 de persoane, demolată de sovietici în anii 1960 şi pe al cărei loc se află acum clădirea preşedinţiei. Autorităţile guvernamentale au folosit prevederi legale pentru a respinge cererea, spunând printre altele că proprietăţile nu vor fi returnate dacă nu sunt destui credincioşi care să le folosească.

Pe larg este prezentat în raportul Departamentului de Stat episodul distrugerii menorei din centrul capitalei, la 13 decembrie anul trecut, de către preotul Cibric şi suporterii lui. Este amintită reacţia Mitropoliei Moldovei, care a condamnat atacul, dar a susţinut că amplasarea menorei într-un loc important pentru istoria moldovenilor ar fi nepotrivită. În raport se spune că Cibric a fost amendat cu 644 de lei şi că ambasadorul Statelor Unite la Chişinău a insistat personal, la o întâlnire cu ministrul justiţiei Tănase, ca guvernul să nu scape din ochi grupul preotului Cibric.

Este menţionat faptul că nici noua guvernare nu şi-a trimis reprezentantul la o întâlnire anuală consacrată înţelegerii între religii, organizată de ambasada Statelor Unite.

Raportul mai aminteşte că guvernul Moldovei a anulat două spectacole ale unei trupe chinezeşti care prezintă printre altele persecuţiile la care sunt supuşi în China practicanţii Falun Gong. În mai 2010, viceministrul de externe Andrei Popov a spus că dacă nu erau anulate, spectacolele ar fi putut dăuna relaţiilor Moldovei cu China.

În privinţa drepturilor musulmanilor, este amintit cazul unei comunităţi condusă de Talgat Masaev, care încearcă în zadar să se înregistreze la Ministerul Justiţiei. În 2009, Curtea de Apel i-a dat dreptate, dar în februarie anul acesta ministerul a sesizat Curtea Supremă de Justiţie, care a dat dreptate autorităţilor. Raportul menţionează şi marile dificultăţi pe care continuă să le întâmpine misionarii care vor să muncească în Moldova, cărora li se solicită inclusiv certificat că nu au SIDA.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG