Linkuri accesibilitate

Reuniunea la vîrf Nato de la Lisabona


Președinții Karzai și Medvedev sînt invitați la întîlnirea ce va avea pe agendă situația din Afganistan și relațiile Nato-Rusia.


Astăzi după-amiază începe la Lisabona un summit de două zile al alianţei nord-atlantice care va fi probabil dominat de problema implicării în Afganistan, dar va atinge şi chestiunea mereu actuală a relaţiilor cu Federaţia Rusă. Detalii are Mircea Ţicudean.

Agenţia Reuter anticipează că membrii NATO vor aproba la Lisabona un plan de retragere treptată a trupelor din Afganistan, în ciuda unei dispute între liderii alianţei şi preşedintele Hamid Karzai pe teme de strategie militară. Cu doar câteva zile înaintea summitului, preşedintele Karzai a criticat raidurile forţei internaţionale, numindu-le contraproductive şi spunând că ele nu fac decât să îndemne tinerii afgani să se alăture insurgenţilor. Comandantul trupelor americane şi ale Alianţei, generalul David Petraeus, s-a declarat „uimit şi dezamăgit” de remarcile liderului afgan, spunând că ele subminează efortul de război.

Un diplomat NATO citat de Reuter a spus că este important să se ţină seama de opiniile preşedintelui Karzai, dar şi de faptul că trupele străine se află în Afganistan ca să pună în aplicare un plan care tot lui Karzai îi aparţine. Iar secretarul general NATO a semnalat că nu vor fi mari schimbări, în teatrul de operaţiuni. Anders Fogh Rasmussen a spus că este important ca forţa internaţională să-şi continue operaţiunile militare, pentru că acestea măresc presiunea asupra Talibanilor şi îi pot convinge să accepte la un moment dat negocieri de reconciliere.

Karzai a fost invitat la summitul de la Lisabona, unde liderii celor 28 de ţări din NATO vor accepta probabil planul ca afganii să preia controlul asupra securităţii propriei ţări înainte de sfârşitul anului 2014. În paralel ar avea loc retragerea treptată a militarilor străini, acum în număr de 150.000.

În afara chestiunii afgane, sau mai degrabă în lumina ei, liderii NATO ar urma să adopte la Lisabona o nouă Concepţie Strategică. Ea va cuprinde probabil un rol global pentru alianţă, despre care secretarul general Fogh Rasmussen a spus recent că este singura capabilă să răspundă crizelor globale. La Lisabona, NATO va cere statelor membre să continue să investească în apărare, în ciuda crizei economice.

Nu va lipsi de pe agendă nici problema relaţiilor cu Rusia, mai ales sâmbătă, când preşedintele Dmitri Medvedev se va întâlni la Lisabona cu liderii alianţei. NATO vede în această întâlnire o ocazie pentru un nou start în relaţia cu Moscova, o relaţie şubrezită de intervenţia militară rusească din 2008 din Georgia, o ţară candidată la primirea în alianţă. Liderii occidentali aşteaptă de la Rusia sprijn sporit pentru operaţiunile din Afganistan, mai precis – noi rute de acces pe teritoriul rus şi elicoptere ruseşti pentru guvernul de la Kabul. De asemenea, NATO ar urma să invite Rusia să participe la edificarea unui scut antirachetă care să apere întreaga Europă de ameninţarea atacurilor din partea unor ţări ca Iranul.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG