Linkuri accesibilitate

Consultări economice UE - Barack Obama la Lisabona


Statele Unite şi ţările Uniunii Europene au apelat la marile economii să evite devalorizarea controlată a monedelor naţionale, pentru a câştiga competitivitate.


In marginea summitului NATO de la Lisabona, a avut loc o scurtă întrevedere între preşedintele american Barack Obama şi liderii Uniunii Europene dedicată în primul rând problemelor economice şi financiare.
Ileana Giurchescu are detalii
:

Cum era de aşteptat, subiectul cel mai discutat a fost pericolul unui război al valutelor. Şi au căzut de acord că acest pericol trebuie evitat cu orice preţ. Mai ales pentru că ar pune la grea încercare cooperarea euro-atlantica.

„Relaţia noastră cu Europa, declara la Lisabona preşedintele Obama, este elementul cheie al cooperării Americii cu lumea întreagă. Şi este un catalizator, fie că este vorba de crearea de noi locuri de munca, de combaterea recesiunii globale sau de prevenirea proliferării nucleare.”

Obama nu a uitat să menţioneze faptul că volumul schimburilor comerciale intre Statele Unite şi Europa este de 4 trilioane de dolari anual. Aşa că Statele Unite şi ţările Uniunii Europene au apelat la marile economii să evite devalorizarea controlată a monedelor naţionale, pentru a câştiga competitivitate. Referindu-se deschis la situaţia Chinei, Obama a afirmat că este nevoie de monede a căror valoarea să fie stabilită de piaţa liberă.
Numai că disputa aceasta, legată de devalorizare, a izbucnit şi între America şi partenerii europeni.

Recent, Rezervele federale americane au decis să arunce pe piaţă 600 de miliarde de dolari pentru a susţine refacerea economiei. Şi pentru a încurajare creditele. Partenerii europeni s-au plâns imediat că această măsură duce la devalorizarea dolarului. Ceea ce s-a şi întâmplat. Un dolar slab, care avantajează exporturile americane, în detrimentul celor europene. Mai mult, strategia administraţiei americane de a pompa bani în economie este contrară celei adoptate de marile economii europene, cum ar fi Germania care mizează pe reducerea cheltuielilor şi a deficitului.

Un alt punct de discordie este adoptarea unor reguli mai drastice pentru sistemul bancar, ca să se evite o nouă criza financiară ca cea din 2009.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG