Linkuri accesibilitate

22.11. - Chișinău: Negocieri pentru desemnarea cadidaților la funcția prezidențială



22 noiembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.


Negocieri pentru desemnarea cadidaților la funcția prezidențială.

Dan Ionescu: Negocierile pentru desemnarea unor candidaţi la funcţia de şef al statului se mişcă încet, în spatele lor ascunzându-se calcule şi interese politice complicate, în special acelea ale fracţiunii comuniste. Relatează Alexandru Eftode
.

Numele candidaţilor la funcţia de şef al statului din partea celor mai numeroase grupurilor parlamentare – al comuniştilor şi al Blocului pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, vor deveni cunoscute abia sâmbătă, termenul limită de înregistrare la Comisia parlamentară specială pentru alegeri. Vicepreşedintele Blocului pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, Gheorghe Marin, secretarul Comisiei pentru alegeri, ne-a declarat, că grupul său parlamentar se va întruni vineri în şedinţă pentru a decide dacă va înainta sau nu propriul candidat. Totul depinde de rezultatele negocierilor cu deputaţii comunişti. La rândul lor, comuniştii vor lua o decizie definitivă în privinţa alegerilor în cadrul plenarei partidului, care urmează să se desfăşoare joi, sau vineri.

Gheorghe Marin ne-a spus, că membrii Comisiei speciale vor aştepta în ziua de sâmbătă până la ora 24 depunerea candidaturilor: „Termenul expiră pe data de 25, la ora 12 noaptea. Adică sâmbătă, da. Deja azi am făcut, am întocmit un grafic de lucru şi membrii Comisiei vor face de serviciu, începând de la nouă dimineaţa, până la 12 noaptea. Dacă se va prezenta cineva cu documentele respective, imediat va fi adunată Comisia şi vom primi aceste documente, vom face înregistrarea respectivă, aşa cum prevede legea.”

Pe de altă parte, vicepreşedintele fracţiunii comuniştilor, Victor Stepaniuc, ne-a declarat, că grupul său parlamentar optează pentru înfiinţarea unei alianţe oficiale cu blocul lui Dumitru Diacov. Această alianţă, la care ar putea adera „şi alţi deputaţi de centru-stânga cu viziuni moderate, ar urma să propună candidatura şefului statului, iar ulterior să instaleze un nou guvern”. În opinia lui Stepaniuc, existenţa unei asemenea alianţe ar putea elimina disensiunile între Preşedinţie, Legislativ şi Executiv şi ar putea demonstra viabilitatea republicii parlamentare.

Victor Stepaniuc: „Urmează să ne decidem, cum procedăm. La moment sunt mai multe variante, în dependenţă de tratative. După 15 ianuarie ţara trebuie să fie condusă de o majoritate parlamentară. Deci, nu e vorba, pur şi simplu, de alegerea preşedintelui Republicii. Şi noi am vrea ca conştient populaţiei să-i spunem, că, da, după 15 ianuarie guvernează ţara alianţa de centru-stânga. Noi am vrea să fie alianţă de centru-stânga din două forţe politicie. Eu nu văd că ar putea să fie trei. Fără doar şi poate, că opţiunile partidului nostru, şi opţiunile politice sunt mai aproape de mişcarea domnului Diacov. În primul rând, cu domnul Diacov se duc nişte tratative, care, după câte sunt eu informat, până ce nu au dus la un rezultat limpede.”

Blocul pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă urmează să examineze propunerea comuniştilor la şedinţa de vineri. În cazul în care o vor accepta, coaliţia de centru-stânga va deţine cel puţin 57 de mandate, cu cinci mai mult decât o majoritate parlamentară calificată de 52 de mandate.

Analiştii politici consideră, că liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, şi speakerul Dumitru Diacov, au renunţat pe ultima sută de metri la negocierile cu ex-preşedintele Mircea Snegur, liderul Convenţiei Democrate. În condiţiile în care dispun de 57 din cele 61 de voturi necesare pentru alegerea şefului statului, Diacov şi Voronin ar prefera să adune voturi separate din grupurile parlamentare de dreapta şi de la deputaţii independenţi. Presa de la Chişinău a scris că Dumitru Diacov le-ar fi propus câtorva deputaţi, că în schimbul votului le va repartiza apartamente în complexul hotelier al Parlamentului, care va fi dat în exploatare în curând. Unii deputaţi din Convenţia Democrată au declarat confidenţial, că există deja o listă de semnături şi în susţinerea candidaturii lui Mircea Snegur. Însuşi Mircea Snegur a evitat să spună dacă îşi va înainta sau nu candidtura la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

Din Chişinău Alexandru Eftode, pentru Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG