Linkuri accesibilitate

Transnistria si Georgia: testele de turnesol pe care trebuie să le treacă Rusia


Traian Băsescu și Dmitri Medvedev
Traian Băsescu și Dmitri Medvedev

Președintele român Traian Băsescu după summitul de la Lisabona: Moscova trebuie să probeze cu fapte declarațiile de bune intenții.

Presedintele Romaniei a plecat de la reuniunea la nivel inalt a Aliantei Nord Atlantice cu doua concluzii clare. Prima: “Rusia este un partener cu care NATO si Romania” pot lucra si a doua: Moscova trebuie “sa probeze cu fapte declaratiile de bune intentii”.

Traian Basescu a incercat sa explice aceste doua concluzii trase dupa summit-ul NATO de la Lisabona spunind pe de o parte ca Rusia si Alianta Nord Atlantica pot lucra in parteneriat in proiectele care vizeaza lupta antiterorista, lupta impotriva traficului de droguri si de persoane sau impotriva pirateriei maritime.

Pe de alta parte seful statului roman s-a declarat multumit ca NATO a reafirmat promovarea usilor deschise, ceea ce in viziunea lui Traian Basescu ar insemna ca “sint fezabile obiectivele de securitate ale ale Romaniei” adica integrarea “pe termen mediu” in Alianta a statelor din Balcanii de Vest si pastrarea deschisa a culoarului pentru Georgia si Ucraina.

Presedintele Romaniei a vorbit la Consiliul NATO-Rusia si despre propriile ingrijorari legate in special de Republica Moldova și potrivit declaratiilor lui Traian Basescu, a punctat acest lucru atunci cind s-a aflat la aceeasi masa cu presedintele Dimitri Medvedev. Seful statului roman a subliniat astfel la summit-ul NATO-Rusia ca “e nevoie de solutionarea legala, din punctul de vedere al dreptului international a problemei din Transnistria si a situatiei din Georgia”.

Transnistria si Georgia ar trebui deci sa fie din punctul de vedere al Romaniei testele de turnesol pe care Federatia Rusa urmeaza sa le treaca in relatia cu Alianta Nord Atlantica.

Politigraf

XS
SM
MD
LG