Linkuri accesibilitate

Ucraina și Uniunea Europeană își apropie pozițiile


Victor Ianukovici la o conferință de presă la Bruxelles
Victor Ianukovici la o conferință de presă la Bruxelles

UE oferă Ucrainei un plan de acțiune pentru eliminarea vizelor de călătorie.


Semnarea unui acord de liber schimb comercial dar mai ales perspectiva liberalizări regimului de vize – sunt cele două promisiuni cu care Ucraina a plecat de la reuniunea de la Bruxelles cu reprezentanţii Uniunii Europene. Ileana Giurchescu cu amănunte:

Ucraina si Uniunea Europeană au căzut de acord asupra unui plan de acţiune în vederea liberalizării sistemului de vize. La o conferinţă comună a preşedintelui ucrainean Victor Ianukovici cu şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Consiliului european, Herman van Rompuy s-a declarat mulţumit de lansarea procesului de liberalizare a sistemului de vize. Mai mult, el a menţionat şi semnarea protocolului care oferă Ucrainei acces la programele Uniunii Europene.

În problema vizelor, Ucraina trebuie să modernizeze controlul de frontieră, să-l facă mai eficient. Se aşteaptă mai multă eficienţă şi în combaterea traficului cu persoane şi a migraţiei ilegale.

Surpriza întrevederii au fost însă cuvintele apreciative la adresa administraţiei ucrainiene – aprecieri mai puţin obişnuite de când a venit la putere Victor Ianukovici. Ucraina trece printr-o perioadă de stabilitate politică, a declarat Herman van Rompuy, oferită de strînsa cooperare dintre preşedinte si guvern, care se bucură de o majoritate solidă în Parlament. Ceea ce ar permite Ucrainei să lanseze reforme importante.

Ucraina pe de altă parte a asigurat Uniunea Europeană că tranzitul grazului rusesc spre Europa nu va mai fi întrerupt de disputele Kievului cu Moscova. Preşedintele Ianucovici şi-a asigurat partenerii europeni că Ucraina va fi un partener serios în domeniul energetic. Tot ieri la Bruxelles a avut loc un summit energetic, cu participarea Rusiei şi Ucrainei.

Şi totuşi, la întrevederea cu liderii Uniunii Europene, preşedintele ucrainean a fost obligat să asculte din nou apelurile partenerilor care-i cer să respecte drepturile omului şi principiul supremaţiei legii. Libertatea presei a fost de asemenea menţionată.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG