La Sofia a avut loc conferința internațională „Libertatea mass-media și democrația în pericol” organizată de grupul Alianței progresiste a socialiștilor și democraților din Parlamentul european.
Forumul a fost inaugurat de președintele grupului Alianței progresiste Martin Schultz care a declarat că în Europa este nevoie de o separare clară între putere și medii. Acum însă tot mai des puterea controlează mediile. Ce se va întîmpla, a întrebat Schultz, dacă Anghela Merkel își cumpără în Bulgaria un grup de presă.
Democrația poate exista numai dacă există o ziaristică liberă. De regula ziariștii controlează puterea. Tot mai des în Europa însă puterea îi controlează pe ziariști și aceasta inversare este fatală. Ca politician de meserie pot spune că ziariștii sînt oameni foarte răi care ne complică viața. Dar este de o importanță vitală pentru democrație să existe astfel de ziariști – nemulțumiți de răspunsuri care trec peste obstacole.
Liderul foștilor comuniști bulgari, Serghei Stanișev, a declarat că în Bulgaria are loc un proces de concentrare a puterii în mîinile nu a unui partid ci a unui singur om. A renascut tradiția dinainte de 1989 când oamenii reacționau prin bancuri la lipsa de libertate. Zilnic se naște cîte un banc pentru Boiko Borisov. Nu trebuie să trăim cu iluzia că odata obținute drepturile sînt garantate pentru întodeauna, a mai spus ex-premierul.
Deputatul european Hanes Svoboda, a constatat că în afară de Bulgaria, probleme serioase există în Italia în care premierul este proprietar de mass-media, în România și Ungaria unde mediile prin lege sînt obligate să fie neutre dar – citez – nimeni nu știe cine definește acest gen de neutralitate – citat închis.
După cum au constatat experți ai organizației „Reporteri fără frontiere” Bulgaria ocupă ultimul loc în Uniunea europeană din punctul de vedere a libertății de exprimare. În 2008 ea a fost clasată pe locul 58 al clasamentului mondial al libertății presei ca să ajungă în 2010 pe locul al 70-lea.